Na mjestu ispred Nove pošte u Nikšiću, gdje je prije dvije godine radnik Pošte, Ljubiša Mrdak tragično izgubio svoj život, danas je upriličena svečanost na kojoj je otkrivena spomen-ploča posvećena njemu.
Pokojni Ljubiša Mrdak je bio i član društva Dobrovoljnih davalaca krvi “Sveti Sava”, pa je tim povodom upriličeno dobrovoljno davalaštvo krvi, u čast i znak zahvalnosti Ljubiši Mrdaku, koji je “i na taj način učestvovao u produžavanju života drugih”.
Svečanosti su uz porodicu i prijatelje preminulog, prisustvovali predstavnik Opštine Nikšić, Vojin Striković i predstavnik Zavjetnika “Tvrdoš” i Bratstva “Stupovi”.
Porodica preminulog, uz riječi bola, još uvijek čeka pravdu, jer “Gospod je veliki, a pravosuđe- vidjećemo”.

“Svako od nas koji je ovdje prisutan bi dao jedan dio svoga života ili bi žrtvovao neku značajnu životnu vrijednost da promijeni ishod onog nesrećnog događaja zbog kojeg smo se danas ovdje okupili”, riječi su kojima je predstavnik Opštine Nikšić Vojin Striković počeo svoje obraćanje na otkrivanju spomen-ploče.

“Život nekada donosi krajnje nepredviđene situacije, i te situacije budu obojene jednom nesrećom i jednom vječitom tugom, prije svega za članove porodice pokojnoga Ljubiše Mrdaka. A opet, sa druge strane, donese uspomenu koju će porodica i njegovi prijatelji stalno obavljati- uspomenu na čovjeka koji je živio istinski pravedan život. Živio je život žrtvujući brojne životne vrijednosti, da bi zadobio sve ono što je smatrao pravim životnim momentom. Borio se za ljude, za našu svetu Srpsku pravoslavnu crkvu. Borio se za crkvu, bio je istinski božiji vojnik na zemlji i njegovao je sve one životne vrijednosti, zbog kojih je bio, na kraju krajeva, spreman da svoj život”, kazao je u svom govoru Striković.

“I nekako kada razmišljam o tom čovjeku, i ljudima koji žive poput njega, imam osjećaj da u približavanju konačne bitke između dobra i zla, Bog, koji predvodi bitku na stranu dobra, okuplja svoje najbolje vojnike, želeći da ih promoviše u zapovjednike svojih legija, u pukovnike svoje božanske vojske. I, da, konačno, tu bitku završi pobjedom dobra, a ta bitka, koju će, između ostaloga, naš Ljubiša da predvodi kao pukovnik božanske vojske, će donijeti dobro svima nama”, završava Striković svoj govor.

Striković je pročitao govor predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, koji je, kako je kazao, bio Ljubišin prijatelj, i lično se založio, zajedno sa kumovskom porodicom Vuković, da Ljubiša Mrdak dobije spomen ploču.
“Predsjednik Marko Kovačević je bio prijatelj Ljubiše Mrdaka, to je bio čovjek sa kojim je mnoge bitke vojevao, mnoge bitke izgurao do kraja, to su bitke za crkvu, za srpstvo, za porodicu, za sve lijepe i prave životne vrijednosti”, kazao je Striković.

Govor Kovačevića pročitao je u cijelosti:
“Odlazak Ljubiše Mrdaka bio je epski, baš onakav kakav je i on bio. Epski junak na svim ratištima gdje je trebalo stati, u odbranu Srpstva i odbranu Crkve. Dobrovoljni davalac krvi, koji je i u ovoj prilici kada je trebalo na strašnom mjestu postojati, dobrovoljno se upustio u borbu sa zlikovcima, pred kojima ni u sudnjem času nije htio ustuknuti, kao što nije ustuknuo ni pred kim čitavoga svoga života. Ispustio je ovdje, na ovome pločniku svoju plemenitu krv. Julius Evola je rekao: “Krv heroja bliža je Bogu od mastila filozofa i molitvi vjernika”.
Dragi moj Ljubiša, Boga si oduvijek volio, i vapio za njegovom blizinom. U Njegovu milost imamo nadu da si svojom junačkom i mučeničkom smrću ostvario svoju želju. Neka ovaj mali znak bude sjećanje koje će podsjećati na primjer tvoga junaštva, i na to da mi Srbi ipak znamo da ima nešto skuplje od glave. Nikšić te nikada neće zaboraviti, naš Ljubiša”.

Predstavnik zavjetnika Tvrdoš kazao je kako je Mrdakovom smrću “nebeska litija primila u svoje redove najboljeg od njih”.
“Ljubiša je prkosno stao ispred puščanih cijevi ispred Pošte, kao što je prkosno stajao na svim ratištima širom Jugoslaviji, gdje je vojevao bitke za slobodu Srpstva, za slobodu naše Svete Crkve. Brate Ljubiša, mi te nećemo zaboraviti”, riječi su kojima je završen govor predstavnika zavjetnika Tvrdoš i Bratstva “Stupovi”.

Predstavnik porodice Ljubiše Mrdaka, izrazio je zahvalnost gradonačelniku Nikšića, Marku Kovačeviću i saradnicima, direktorki Pošte Nikšić, Duški Pantić, službenici Sekretarijata za urbanizam Opštine Nikšić, Milanki Đurđevac i Vladimiru Adžiću, koji su “svak sa svoga nivoa, doprinijeli da ova spomen-ploča ugleda svjetlost dana”.