Texas Holdem poker

Texas Hold’em poker se igra sa standardnim špilom od 52 karte. Postoji Dealler button, predmet koji kruži u smjeru kazaljke na satu i označava ko u toj ruci treba da dijeli (ukoliko ne postoji osoba koja je zadužena samo za to), a ko treba da stavi obavezan ulog (blind).

Igra počinje tako što dva igrača koja sjede lijevo od Dealer button-a postavljaju obavezne uloge (takozvani mali i veliki blajnd – small & big blind) prije početka dijeljenja karata. Veliki blajnd je dvostruko veći od malog blajnda.

Nakon postavljenih uloga svakom igraču se podijele po dvije karte, okrenute licem na dolje, tako da samo igrač kome su podijeljene može da ih vidi. Poenta igre je da svaki igrač sastavi najbolju kombinaciju sa svoje dvije karte koje su mu podijeljene i još pet karata koje diler izvlači u toku igre. Ovo se, kao i u običnom pokeru, odnosi na najbolju petokaratnu kombinaciju, znači od ukupno sedam karata (dvije u ruci i pet koje je izvukao delitelj) svaki igrač nastoji da napravi svoju najbolju kombinaciju od pet karata, zanemarujući druge dvije karte koje ne učestvuju u kombinaciji. To znači da se na kraju vaša ruka može sastojati od:
1. vaše dvije karte i tri karte koje je izvukao diler
2. vaše jedna karte i četiri karte koje je izvukao diler
3. pet karata koje je izvukao diler
Onaj ko sastavi najbolju kombinaciju je pobjednik i odnosi POT. Pot je zbir svih ulaganja u toku te jedne ruke.

Kada se svim igračima podijele po dvije karte počinje prvi krug ulaganja. Prvi se pita igrač lijevo od velikog blajnda. Za njega kao i za sve ostale posle njega postoje tri mogućnosti:
1. Da isprati zadati ulog (u ovom slučaju veliki blajnd) – Call
2. Da podigne iznad zadatog uloga – Raise
3. Da odustane od tekuće ruke i vrati karte dileru – Fold
Kada su karte vraćene dileru one se sklanjaju sa strane i ne mogu se više u toj ruci koristiti.
Svaki sljedeći igrač takođe ima ove tri mogućnosti s tim što ako je igrač prije njega podigao ulog iznad velikog blajnda (raise) onda on ima mogućnost re-raise-a, što znači raise njegovog raise-a.
Texsas hold’em najpopularnija je pokeraška igra u Europi i Sjevernoj Americi zastupljena podjednako u kasinima i online. Prema riječima Daylea Brunsona i Johnnyia Mossa, igra se razvija iz stud pokera, vrsta u kojoj igrač dobije ukupno sedam neizmjenično otvorenih i zatvorenih karatapa je tako i nazvana Texas hold’em seven card stud” . dvadesetih godina, 20 vijeka, Hold ’em je vrsta pokera u kojoj igrač koristi bilo koju kombinaciju pet karata na stolu koje su zajedničke svim igračima (community cards, board) i vlastite dvije (hole cards, pocket (cards)), za razliku od drugih vrsta pokera u kojim svaki igrač dobija samo vlastite karte.
Nakon sporog ali konstantnog sticanja popularnosti kroz većinu 20 vijeka, igra je stekla iznimnu popularnost u prvom deseteljću 21 vijekanaglim porastom prikazivanjem na televiziji,internetu,kao i u popularnoj literaturi.
Na WOSP i WPT turnirima najčešće se koristi no-limit iga koja označava mogućnost neograničenogulaganja novca ili čipova.
Hold ’em je idealan za strateške i matematičke analize zbog činjenice što svaki igrač kombinira svoje dvije karte s pet zajedničkih. Jednostavnost pravila i popularnost nadahnuće su za brojne knjige u kojima se preporučuju najbolji načini igranja. Velika većina autora propagira strategiju korištenja relativno malenog broja ruku (handova), ali i agresivnu igru kad igrač dobije takvu ruku (učestalo ulaganje i dizanje tuđih ulaganja