Teodora Ilić: Čitanje je putovanje u novu dimenziju koja ne može dosaditi

Čitanje za Teodoru Ilić, mladu pjesnikinju, članicu Poente Poetike, predstavlja bogatstvo saznanja, putovanje u egzotične krajeve (ne)stvarnosti i novu dimenziju koja nikad u potpunosti neće biti odgonetnuta i koja ne može dosaditi.

“Volim da čitam jer me to opušta, otvara mi vrata ka drugim perspektivama, tuđim razmišljanjima, novim svetovima. Uvek saznam nešto novo i zahvaljujući tome uspevam da obogatim, kako svoj vokabular i način komunikacije, tako i dušu, jer čitanje treba da predstavlja između ostalog i duševnu hranu. Zato treba čitati i na taj način uzdisati se na intelektualnom, duhovnom i moralnom nivou i evoluirati u sposobnu i zrelu jedinku. Moj odabir knjiga je raznolik. Najviše volim da čitam knjige prožete određenom filozofijom, pa čak i ako nisam pobornik neke ideologije koja je predstavljena u delu, uvek ću rado pročitati, jer uživam u saznavanju tuđih stavova i razmišljanja, čak i ako se protive mojim. Pored toga, uživam u poeziji, uglavnom modernoj, a takođe knjige bazirane na psihi čoveka uvek mi drže pažnju. Kada želim da odmorim od nekih težih tematika, čitam misterije, horor ili kriminalističke romane”, kazala nam je Teodora.
Teodora izdvaja knjigu je Autostoperski vodič kroz galaksiju – Daglas Adams.
“Pored mnogih knjiga koje me nisu ostavile ravnodušnom nakon čitanja, izdvojila bih knjigu koju ranije nisam spominjala, a primetila sam da joj se ne daje na značaju koliko bi trebalo, a to je Autostoperski vodič kroz galaksiju – Daglas Adams, izdanje koje obuhvata kompletnu ‘autostopersku’ seriju u jednoj knjizi. Naizgled obična satira, knjiga sa mnogo dubljim značenjem i mnogobrojnim metaforama, dosta puta izmamila mi je osmeh na lice, a i bacila u razmišljanje. Knjiga predstavlja kritiku društva u globalu, govori o načinu života na Zemlji, opisanom kroz galaksije, o svim našim besmislenim brigama kojima pridajemo značaj svakodnevno. Za svakog ko voli kritike, elemente naučne fantastike i neobične likove i događaje prožete realnošću, moja topla preporuka”, istakla je ona.