Načelnik Službe zaštite i spasavanja Nikšić Slavko Tadić kazao je za TVCG da se ekipa povukla sa gradske deponije “Mislov do” u Nikšiću, zbog velike temperature i ogromnih detonacija, te će čekati jutro da se požar smiri kako bi mogli prići.

Tadić je istakao da je nemoguća misija da se ugasi deponija, te upozorava da bi cijeli Nikšić mogao da se otruje od posljedice požara.
“Mi ovo ne možemo da ugasimo. Očekuje nas katastrofa. Upozoravali smo 10 godina. Ovo je moralo da se desi, kad se ne upravlja deponijom na pravi način”, ističe Tadić.
Tadić je kazao da ekipa sa dva vozila dežura na terenu.
“Ne možemo da se primaknemo zbog temperature. Ogromne su detonacije od raznih plinskih boca i municije u otpadu”, dodaje Tadić.
Tadić navodi da nije preporučljivo deponiju gasiti vodom.
“Deponija se jedino gasi ugušivanjem. U našem slučaju, deponija ‘Mislov do’ je prevazišla sve gabarite i ne može da se uguši zato što je čitava sjeverna strana otvorena i šta god da se radi nije efikasno”, objašnjava Tadić.
On je naveo da imaju odličnu saradnju sa deponijom “Mislov do”.
“Na svaki poziv izađemo, pomažemo jedni drugima, ali to je više nemoguće. Čekamo da se smiri do ujutru”, zaključio je Tadić.
Podsjetimo, posljednji požar, koji je bio aktivan od septembra 2020, ugašen je početkom juna nasipanjem zemlje.
Izvor: RTCG