Hačapuri je tradicionalno jelo u Gruziji. U osnovi, ovo jelo je tijesto punjeno sirom. Pravi se od kiselog tijesta koje se, nakon što nadođe, oblikuje u različite oblike. Najčešće podsjeća na čamac, zbog uzdignutih ivica tijesta. Nakon što nadođe, tijesto se puni sirom (najčešće se koriste gruzijski sulguni ili brinza sir), a postoje varijacije u kojima se dodaju i jaje, kajmak, bijeli luk, i sl.

Ovaj gruzijski tradicionalni specijalitet podsjeća na picu, a donekle i na zlatiborsku komplet lepinju.
Hačapuri je veoma popularan u Gruziji, i drugim bivšim republikama Sovjetskog Saveza, kao i u Rusiji, gdje se njegova varijanta punjena mesom zove samsa. Hrskavi vruć hleb punjen sirom, takođe je popularan u Jermeniji, ali i u Izraelu, gde su ga donijeli Jevreji porijeklom iz Gruzije. Migranti iz Gruzije prave ovaj gruzijski hljeb sa sirom i u Americi, a može se naći čak i u Japanu.
Ovo gruzijsko nacionalno jelo je 22. januara 2019. godine uvršteno na spisak nematerijalne kulturne baštine Gruzije, kada je odlučeno da se 27. februar proglasi za Dan hačapurija. Pored njega na ovom spisku se nalaze i druga gruzijska tradicionalna jela, kao što su: dambalhačo, jelo koje se pravi od vurde u planinskoj regiji Pšavi, ajika sos iz oblasti Megrelije i Abhazije, kao i tradicionalno jelo od sira i putera, borano iz Adžarije.