Mladi NK

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas, 14. septembra, obelježavaju dan posvećen Svetom Simeonu Stolpniku, rođenom oko 389. godine u selu Sis u maloazijskoj oblasti Kilikija.

Preminuo je 24. jula 459. godine u mjestu Kalat Siman. Rođen je u porodici hrišćana Susotina i Marte. Do osamnaeste godine je bio čobanin, a onda se zamonašio u manastiru Teleda, gdje je vrlo brzo po pobožnosti nadmašio sve kaluđere i čak zbog preterane revnosti jedno vreme bio izbačen iz monaškog bratstva, piše kurir.rs.

Prema predanju, pored njegovog stuba došla je i jedna zmija, pa su se ljudi plašili da dođu. Zmija je mirno živela pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izliječio je, nakon čega je zahvalno otišla.

Smatra se prvim stolpnikom u hrišćanstvu i velikim čudotvorcem. Živio je 103 godine, a upokojio se u septembru 459. godine. Njegove mošti nalaze se u crkvi u Antiohiji (Antakija, Turska).

Nova crkvena godina

U pravoslavnoj crkvi danas se obelježava i početak nove crkvene godine. U istoriji hrišćanstva, godinu treba početi u septembru u slavu Svetog cara Konstantina, rođenog u Nišu. On je tada pobjedio nad Maksencijem, neprijateljem Hristove vjere, a toj pobjedi sljedovala je sloboda hrišćanske vjeroispovesti.

Od 1989. godine ovaj dan se, na predlog Vaseljenskog patrijarha, obelježava kao dan tvari Božije, odnosno svega od Boga stvorenog. Praznik podseća ljude na brigu o životnoj sredini i prirodi. U sjedištu svake Eparhije, na današnji dan služi se kolenopreklona molitva Gospodu da blagoslovi “vjenac godine”, da sačuva pravoslavlje u miru, da cijela godina protekne dobro, da bog sve gradove i sva mjesta sačuva nepovređene, da zaštiti hristoljubive vladare i narodu božijem daruje pobjedu nad protivnicima.