Mladi Nikšića

Na sceni Nikšićkog pozorišta, Centar za kulturu Bar predstaviće se publici predstavom “Sveti i prokleti” u ponedeljak, 13. novembra u 20 časova. 

Komad je nastao po tekstu i u režiji poznatog dramskog pisca Obrada Nenezića.

Glumačku ekipu čine: Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.

Kostimografiju za predstavu uradila je Anastazija Miranović, scenografiju Darko Musić, scenski govor prof. dr Dijana Marojević, a izbor muzike Ivan Zirojević. Izvanredni dramski tekst Obrada Nenezića koji osvaja od samog početka, dobro uklopljena gluma, scenski govor, kostimografija i scenografija, dostojno su ispričali sagu o velikoj ljubavi, ali i o vrlini, dobru i zlu koji su u osnovi ljudske prirode i svijeta. U središtu autorove pažnje, u šekspirovski postavljenom komadu, ipak je bila ljubav.

“Malo je književnih i pozorišnih autora danas koji uspevaju da na autentičan umetnički način, osebenom poetikom, ožive velike istorijske ličnosti i događaje dajući im posve specifičan, autorski pečat visokog stila. Tragedija Obrada Nenezića “Sveti i prokleti”, napisana je povodom 1000-godišnjice smrti svetog kneza Vladimira, je upravo jedno takvo delo. Dramski tekst, isto kao i pozorišna predstava, jeste delo izuzetnih dometa-kako u narativnom tako i u jezičkom smislu.
Napisana u slobodnom inverzivnom stihu ova tragedija, sastavljena od 12 vešto isprepletanih scena čime se dobila izuzetna dinamika ove priče, diše jezikom šekspirovske tragedije. Ovo je delo izrazito jakih likova, jasnih i do maksimuma zaoštrenih odnosa među njima, bogatog i slikovitog jezičkog izraza koji je umakao zamci da postane sam sebi svrha već se, naprotiv, uzdigao u visoku sferu raskošnog jezičkog pletiva koji je sav u funkciji likova i dramske radnje baš kao i kod Šekspira…”, napisala je prof. dr. Dijana Marojević.
Za ovu predstavu Nikšićko pozorište odobrilo je popust od 50% za studente, srednjoškolce, penzionere i lica sa posebnim potrebama, tako da za njih cijena ulaznice iznosi 2,50 eura.
Ulaznice su u prodaji, a za informacije možete pozvati biletarnicu Nikšićkog pozorišta na broj: 068/461-310.