Sveti apostol Andrej Prvozvani

Pravoslavna crkva 13. decembra obilježava praznik posvećen Svetom apostolu Andreju Prvozvanom. Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Andreja Prvozvanog.

U našem narodu današnji dan poznat je i kao Mečkindan i uz njega je vezan je niz živopisnih i zanimljivih običaja i vjerovanja. Prema narodnim vjerovanjima, Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. S njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su mečkari slavili Andrijevdan, vjerujući da ovaj svetac kroti medvjede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zvijeri.
Uoči Andrejevog dana, kuva se kukuruz za medvjede, ili poseban kolač – mečkina povojnica, kojim se zavezivala čeljust medvjedu, da ne kolje stoku. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreje naziva se Mečkindan. U krajevima gdje ima medvjeda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz “za medvjede”, koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga “mečke ne pojedu”, onda ga ukućani pojedu ujutro.
Po planinskim selima pravili su “mečkin kolač” – mečkina povojnica, koji djeca rano odnesu na “mečkina mjesta”, da medvjedi ne kolju stoku. Vjeruje se da na taj dan medvjedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih. Na današnji dan valja jesti kukuruz.
Andrej Prvozvani ili Andrija je poznat kao ličnost Novog Zavjeta, koga je sam Isus Hrist prvog pozvao da bude njegov učenik i apostol. Bio je sin Jone i brat svetog Petra. Nazvan je Prvozvani, zato što je prije svih apostola postao sljedbenik i učenik Isusa Hrista.