Nagrade studentima za tri najbolje startap ideje po konkursu Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, uz podršku partnera Crnogorskog elektrodistributivnog centra, Privredne komore Crne Gore,Ambasade Republike Francuske i Francuskog instituta, svečano su uručene danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.
Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović uručio je prvu nagradu studentu Elektrotehničkog fakulteta UCG Draženu Miniću, za projekat Pametni parking, u vrijednosti od 3.000 eura.
“Konkurs predstavlja prvi korak ulaska studenata u startap zajednicu, a UCG kao akademska i naučna zajednica je tu da im pomogne i da ih afirmiše na tom putu”, rekao je rektor Božović.
Rektor Božović je uputio čestitke svim studentima i izrazio posebnu zahvalnost partnerima, iskazavši uvjerenje da će budućim aktivnostima, u sadejstvu sa njima, studente učiniti prepoznatljivim u globalnoj startap zajednici.
Drugu nagradu, u vrijednosti od 1.500 eura, uručio je rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović. Ona je takođe pripala studentima ETF-a, Petru Draškoviću i Ismailu Aljoševiću za projekat RSO – Recikliraj, sakupljaj i osvoji,
„Nije rijetko da prva iskustva u struci i priznanja za kreativnost održivih ideja odrede dalju karijeru, život i pripreme mlade ljude za tržište rada. Zato su ovakvi projekti važni jer im omogućavaju da taj prvi korak pažljivo naprave”, kazao je Ivanović.
U ime Privredne komore Crne Gore, v.d. predsjednica Nina Drakić, uručila je treću nagradu, u vrijednosti od 1.000 eura, studentima Ekonomskog fakulteta – Anđeli Perazić i Abedin Orahovac, za idejni projekat AD “SolarSeed” – Solarna poljoprivredna farma.
“Sklonost ka biznisu u vašim godinama presudno je važna za uspješnu biznis budućnost svakog od vas, a samim tim i za napredak crnogorske privrede i ekonomije”, kazala je Drakić.
Ono što je novina u odnosu na prethodni konkurs jeste što je ove godine obezbijeđena i posebna nagrada u saradnji sa francuskom ambasadom u Crnoj Gori – putovanje na najveći svjetski startap kampus u Parizu- Station F.
Ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori NJ.E. Kristijan Timonije uručio je nagradu – trodnevno putovanje u svjetski startap kampus Station F, namijenjenu za jednog predstavnika tri nagrađena projekta. Riječ je o projektima: Pametni parking, Dražen Minić sa ETF- a, Glob Explore, Petar Drašković i Ismail Aljošević (ETF), i projekat NFT Go, Andrija Peruničić sa ETF-a i Igor Mihajlović, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.
Ambasador je izrazio uvjerenje da će studenti, nakon putovanja u startap kampus, vratiti sa novim i unaprijeđenim idejama i projektima, te da ovakve aktivnosti zaslužuju podršku jer mijenjaju svijet na bolje.