Dom zdravlja Nikšić je u četvrtak 4. februara ove godine suspendovao doktora Rajka Pavličića i protiv njega pokrenuo disciplinski postupak nakon što su mnogobrojni mediji objavili videozapis gdje neprimjereno razgovara sa starijom pacijentkinjom.
Pacijentkinji u čekaonici Pavličić je u više navrata ponavljao rečenicu „Dobar k… mir u kući”, a zatim je izgovara i na latinskom „Penis bonus pax in domus“.Pavličić je novinaru Pobjede rekao kako je ogorčen, jer nikada ne bi pomislio da ono što se desilo u čekaonici može biti udarna vijest.
“Šta bi sad trebalo vama da kažem, da vam ispričam što se desilo? Evo, reći ću”, govorio je vidno potrešen.
Kaže da se tog dana vraćao iz savjetovališta za HIV u kojem radi. U čekaonici je sreo pacijentkinju koju poznaje odranije i nikada nije zadovoljna ljekarima pa ih kune. To je uradila i tog dana.
“Počela je da kune, ja sam je zamolio da to ne radi. Pitala je jesam li ljekar, odgovorio sam da nijesam. Želio sam za zaštitim i svoje kolege i ustanovu, jer sam u Domu zdravlja proveo više vremena nego u svojoj kući. Potom sam joj šaljivo kazao da ne kune doktore, nego da kune muža i dodao to na latinskom”, priča Pavličić. Kaže da i ne zna kako se pacijentkinja zove, ali i kako to sada nije ni bitno.
“Bitno je, izgleda, da sam ja osvanuo na naslovnoj strani Vijesti, baš novine koja je ne tako davno o meni pisala reportažu kao velikom humanisti i ljekaru. I tada sam osvanuo na naslovnoj stranici, ali sam sada dobio više prostora”, priča Pavličić.
Od dodaje kako je otac dvije kćerke i zbog toga ga ovo još više pogađa.
“I dalje ne mogu vjerovati da takav sadržaj može da se nađe u novinama, da bude udarna priča, da se prenosi društvenim mrežama!? Mislim da je to sramno objavljivati, nije ovo 1948. godina… Uvjeren sam da je snimak postavio neko iz Doma zdravlja”, kaže Pavličić. Sagovornik Pobjede ističe kako je tokom dugogodišnje karijere prošao sito i rešeto, te da pacijenata ima različitih, a niko ne pita kako je ljekarima.
“Niko ne pita kako je nama. Da je snimljeno kako pacijent vrijeđa ljekara, da li bi taj snimak završio kao vijest dana, da li bi bio anoniman. Spreman sam da snosim odgovornost za ono što sam rekao. Ovo bi, nažalost mogla biti dobra poruka mladim ljekarima s čim sve mogu da susretnu. Jer, ovo pokazuje da je naša profesija pala na najniže grane i ostala nezaštićena”, rekao je dr Pavličić.
Dr Rajko Pavličić kaže da je na ovaj način platio danak zbog toga što je uspješan u svom poslu.