Iz uprave za inspekcijske poslove kazali su da postoji sumnja da su mrlje u Skadarskom jezeru pokazatelj postojanja naftnih derivata.

Kako su kazali ekološki inspektori uzorak je poslat na analizu u Hidrometeorološki zavod.
Iz UIP su kazali da su ekološki i inspektori za vode u srijedu, nakon obavještenja pomoćnika direktorice, da se na Skadarskom jezeru pojavila mrlja/nečistoća nošena vodenom strujom, izvršili terensku kontrolu površinskih voda jezera.
Kako se dodaje, kontrolisali su lokalitet ispod mosta Tanki rt i desnog kraka ušća Morače u jezero.
Navodi se da su vodu kontrolisali u saradnji sa zaposlenim nadzornicima Nacionalnog parka Skadarskog jezera.
“Terenskom kontrolom koja je obavljena plovilom Nacionalnog parka Skadarsko jezero (NPSJ) zapažena je mrlja sa neodređenim tragovima primjesa organskog materijala, polena i prašine i, kako se sumnja, otpadnih voda“, kaže se u saopštenju.
Iz UIP su rekli da se mrlja prostire u dužini od nekoliko stotina metara i različite je širine, u rasponu od pet-šest metara, a na pojedinim mjestima širina iznosi i više desetina metara.
„Neposrednim uvidom na licu mjesta ne može se sa sigurnošću tvrditi da se radi o naftnim derivatima, s toga je u saradnji sa Hidrometeorološki zavod uzet uzorak kako bi se izvršile potrebne analize“, navodi se u saopštenju UIP-a.
Oni su naveli da će situacija na terenu pomno biti praćena u saradnji sa službom NPSJ, i da će o svim naknadnim nalazima javnost biti pravovremeno obaviještena.
Izvor: MINA