UCG

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore obratio se šefovima poslaničkih klubova i Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sa inicijativom za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a kako bi se riješio status studenata jednogodišnjih magistarskih studija, saopštilo je predsjednik Studentskog parlamenta UCG Saša Roćen. 

“Naime, radi se o studentima koji su drugi nivo studija upisali i pohađali po modelu studija koji je bio na snazi do septembra 2017. godine, kada je upisana prva generacija po novom, reformisanom modelu studija. Njihov status definisan je članom 122f važećeg Zakona, a istim je predviđeno da „nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine“. Kako nam se u proteklom periodu obratio veliki broj koleginica i kolega zahtjevom da navedeni rok bude produžen za još godinu, odnosno do kraja studijske 2021/22. godine, to Vam upućujemo navedenu inicijativu”, navodi Roćen.

Napominje da dodatni razlog za prijedlog za usvajanje izmjena i dopuna postojećeg Zakona je činjenica da je u toku izrada novog Zakona, ali je izvjesno da isti neće biti usvojen do septembra i početka nove studijske godine.

“Stoga, kako bi se riješilo pitanje brojnih studenata koji su upisali magistarske studije prije stupanja na snagu novog Zakona i isti oslobodili dodatnih troškova plaćanja za magistarski rad, predlažemo usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, na način što će se u članu 122f riječi „2020/2021. godine“, zamijeniti riječima „2021/22. godine“”, zaključuje Roćen.