Povodom Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi – 14. juna, predstavniku studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Stefanu Mikiću, uručena je zahvalnica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, za podršku davalaštvu tokom pandemije izazvane virusom COVID 19.

Zahvalnicu su uručili ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktorica Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović.

“Kada je pandemija počela uzimati danak u Evropi i širom svijeta, kod mojih kolega se javila i želja i potreba da se stavimo na raspolaganje društvenoj zajednici. Nije nas uplašila težina bolesti, surove kliničke slike i brojke onih koji su dnevno umirali u zemljama Evrope. Javili smo se da volonterski pomognemo starijim kolegama epidemiolozima u IJZCG. Bili smo na raspolaganju građanima da im damo odgovore, da ih ohrabrimo i uputimo gdje mogu uraditi test, riješiti probleme i dileme. Danas, kad razmislim mirnije glave, to je ipak bila hrabra odluka, ali profesionalno gledano poštena i humana”, kaže Mikić.

Odziv kolega i sa drugih fakultetskih jedinica je bila, kaže Mikić, na visokom nivou.

“Humanitarne akcije na fakultetskim jedinicama koje sprovode studentska vijeća fakulteta obavezno u svom programu imaju i dobrovoljno davalaštvo krvi“, navodi Mikić i dodaje da Studentski parlament Univerziteta Crne Gore ima odličnu saradnju sa Zavodom za transfuziju krvi.

„Za nas medicinare, koji znamo koliko vrijedi ljudski život i šta znači krv u spašavanju ljudi, prirodno je da kontinuirano sprovodimo akcije sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore“, kaže Mikić.

Studenti Medicinskog fakulteta su se volonterski uključili i u u rad nacionalnog Call centra (1616) Instituta za javno zdravlje tokom pandemije COVID-19. Kontinuirano realizuju i akcije kojima obilježavaju datume u kalendaru Svjetske zdravstvene organizacije i skreću pažnju na važnost zdravih istilova života i probleme kao što su šećerna bolest, maligna oboljenja, miltiple skleroza, neurološke bolesti, maligne bolesti, tumori kod djece i rijetke bolesti.

“Svaka aktivnost studenata Medicinskog fakulteta predstavlja korak naprijed u podizanju svijesti društva o ozbiljnosti patologije koja uzima danak i u CG i slanje poruke pacijentima da nijesu sami“, ističe Mikić.

Mikić smatra da budućim akcijama, studenti Medicinskog fakulteta, posebno treba da pomognu starijoj populaciji, u nastojanju da im omoguće lakši i kvalitetniji život.

“Znajući da se maligne bolesti i bolesti srca i krvnih sudova smatraju u skoro 70% slučajeva uzrokom oboljijevanja i umiranja u CG, potrebno je da nastavimo sa afirmacijom zdravih stilova života, da građanima skrenemo pažnju da umjerenom ishranom, fizičkim aktivnostima, izbjegavanjem alkohola i duvana, uz obavezan organizovani skrining za maligne bolesti možemo smanjiti stopu obolijevanja i sačuvati zdravlje stanovništva. To smatram prioritetom u narednom periodu“, kaže Mikić.

Izvor: UCG