Udruženje Stray Co Co, sa sjedištem u Švajcarskoj, izdalo je saopštenje u kojem se navodi da jedna NVO iz Nikšića koja je u saradnji sa njima, krši zakonske propise i ugovore koji su potpisani sa Opštinom Nikšić.

Stray Co Co je počela sa radom u Nikšiću u oktobru 2019. godine. Program CNVR, capture-neuter-vaccinate-release je dio programa koji traje već 3 godine, prvo u saradnji sa veterinarskom ambulantom Gorašević, a zatim i sa Family Vet ambulantom. 2019. godine, organizacija je kupila kontejner i ogradu za privatno prihvatilište u Nikšiću, kako bi se psi oporavljali i provodili vrijeme u istom. U periodu od 2019-2022. godine izdvojen je novac u vrijednosti od 144.705 eura za CNVR i brigu i udomljavanje pasa na teritoriji Nikšića.

Organizacija ističe da je pomogla Family Vet donacijom za zemljište na kojem će biti napravljeno prihvatilište, kao i donaciju za građenje moderne veterinarske klinike.
Cijenu za zemljište nijesu htjeli da navedu, ali kažu da je suma izdvojena za kliniku 100 hiljada eura, i trebala je biti najsavremenija klinika u Crnoj Gori, s obzirom da Stray Co Co ima iskustvo sa pravojenjem klinika, jer na Kosovu imaju tri.

Iz organizacije navode da su za ograde izdvojili 24 hiljade eura, kao i da su prihvatili program niske stope eutanazije pasa, jer kako kažu bolesni ili stari psi, kao i oni koji su dokazano opasni za društvo, mogu biti eutanizirani, kako bi se očuvala bezbjednost društva.

Kako ističu, ugovor sa Famili Vet klinikom je prekršen jer psi u tom prihvalitištu nemaju uslove za život koji su propisani, i nalaze se u betonskim kutijama, bez toplote i kućiće.
Kako kažu, ovakvo kršenje ugovora sa Opštinom i klnikom neće trpjeti, te da su saznali da su šinteri iz Brestica doveli još tri psa u ovako loše uslove predstavlja još jedno kršenje ugovora.

Oni su poslali mejl Opštini prije dvije nedjelje u kojem su naveli da će program nastaviti samo uz asistenciju policije.

Kako navode, jedna NVO u Nikšiću ne poštuje ugovore, ne bori se za životinje i blokira sve kritike.
To organizacija neće dozvoliti, jer kako kažu radi se o stabilnoj organizaciji koja ima finansijsku kontrolu na godišnjem nivou, te mora da prijavi svaki cent koji potroši na godišnjem nivou, te da je jedini problem komunikacija na srpskom/crnogorskom jeziku, ali da je zvanični jezik komunikacije engleski, pa problemi ne bi trebalo da postoje.