Zbog neizbježnog tranzita kroz teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH), odnosno Republike Srpske, stočari iz Mjesne zajednice Vraćenovići ove godine nisu u mogućnosti da koriste svoje katune u rejonu Pive. Mještani su za “Dan” kazali da na katune oko Trnovačkog jezera u Pivi izdižu duže od jednog vijeka, a da su imali probleme sa prelaskom graničnog prelaza Deleuša od njegovog uspostavljanja, ali nikada kao ove godine kada im je prolazak sa stokom zabranjen.

“Kamione sa stokom sam krenuo preko Deleuše, ali su me vratili. Katun kod Trnovačkog jezera koristimo od pamtivijeka, pripadaju teritoriji Crne Gore, ali smo mi sada u “slijepom crijevu”, istakao je mještanin Milutin Šekarić.
Njegovih oko 80 ovaca i šest grla krupne stoke ovog ljeta ostali su u Donjim Pilatovcima koje su kao i cijela mjesna zajednica suočeni sa nedostatkom vode.
“U selu stoka nema više šta da pase, suša je “pokosila” livade. Sa ono malo sijena što smo uspjeli pokositi već sada moramo hraniti stoku, do kraja godine neka nam je Bog upomoć”, ogorčen je Šekarić.
Zdravko Komar kaže da im je rješenje problema sa prelaskom Deleuše još 2002. godine obećao tadašnji ministar Milutin Simović.
“Granični prelaz je preuređen i modernizovan, na oko sve to fino izgleda, ali mi sa stokom ne možemo preko, a i ovako čekamo po dva –tri sata da pređemo jer iako smo tu uz granicu i nas mještane tretiraju kao turiste. Simović je obećao da će sa nadležnim u BiH riješiti taj problem, ali je i danas isto”, kazao je Komar.
Tvrdi da je na graničnom prelazu, uprkos modernizaciji, i dalje ostao isti problem manjka službenika zbog čega se konstantno stvaraju velike gužve.
Neđo Komnenić kaže da je sa nekoliko stočara nedavno razgovarao sa predstavnicima Carine u Trebinju gdje im je predočeno da sa stokom iz Crne Gore do Pive mogu jedino preko graničnog prelaza Ilino Brdo, što im je predaleko.
“Ministarstvu poljoprivrede smo dostavili svu našu dokumentaciju i oni su kontaktirali kolege u B i H. Dogovor je, navodno, da im se po domaćinu za prelazak plati po 250 eura”, rekao je Komnenić.
Stanovnici Koravlice ilegalno ulaze i izlaze iz sela
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede juče su “Danu” nezvanično kazali da im se po pitanju problema na Deleuši niko iz Vraćenovića nije obratio, te da će provjeriti i pokušati da im pomognu. Međutim, predstavnik mjesne zajednice Ratko Aleksić kaže da su upućivali dopise i tom resoru kao i MUP-u.
“Do ove godine prihvatane su potvrde koje stočarima izdaje mjesna zajednica kojima potvrđujemo da je to njihova stoka, da koriste katune u Pivi i da osim preko Deleuše nemaju drugog puta. Iznenadila su nas ta neka nova pravila, pa smo okasnili sa rješavanjem problema za ovu godinu, ali ne odustajemo”, kaže Aleksić.
Zbog neriješenih graničnih pitanja između dvije države u Vraćenovićima poseban problem imaju stanovnici Koravlice koji maltene ilegalno i ulaze i izlaze iz sela.
Za Vraćenoviće od nadležnih, naglašava Janko Vujović, nikada ni po kom pitanju nije bilo olakšica.
“20 godina sve tapka u mjestu, problemi nas samo stežu. Da pređemo granicu zavisimo od dobre volje službenika. Svi mi imamo rodbinu u Hercegovini i nismo krivi što se država pocijepala, ali su krivi oni što su nam ostavili neriješene probleme”, kategoričan je Vujović.
Izvor: Dan