Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da su zahtjevi stočara nerealni, ističući da je njegov resor učinio sve da im izađe u susret.
On je rekao da je sa stočarima održan čitav niz sastanaka.
“Lično sam se sa njima sastao tri puta. Zahtjev koji su uputili nije realan jer treba poznavati sistem. Budžet je ograničen sredstvima i već je isplaniran. Čak i kroz takve mjere, i u razgovoru sa njima, rekli smo da ne možemo da im izađemo u susret jer njihov zahtjev od pet centri, predstavlja trošak od 3,1 milione eura na godišnjem nivou. Agrobudžet je već isplaniran i nisu samo oni opterećeni”, naveo je Stijović na konferenciji za medije.
On tvrdi da stočari nisu ugroženi u smislu da će morati da prodaju stoku, već što je malo smanjena zarada.
“Sami su rekli da su spremni da snose dio tereta kriza. Ova kriza nije pogodila samo njih, imamo i druge sektore o kojima moramo da vodimo računa, kao što je živinarstvo”, naglasio je Stijović.
Prema njegovim riječima, stočari su obuhvaćeni sa čitavim nizom mjera u Agrobudžetu i dobijaju premije koje su povećane.
“Nemate nijedan drugi sektor koji je tako stimulisan kao stočarski”, tvrdi Stijović.
On je podsjetio na pomoć od 210.736,93 eura proizvođačima mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama i proizvođačima koji vrše preradu mlijeka na gazdinstvu, u iznosu od 2 centa po litru za mjesec jun i jul 2021. godine.
Ta pomoć se, kako je rekao, ne završava na tome, već će ponovo analizirati situaciju u odnosu na kretanje stočne hrane u narednom periodu, te će procijeniti kako mogu pružiti podršku u narednom periodu.
“I Skupštini je bio upućen amandman da im se pomogne sa milion eura, što ne bi pomoglo prema njihovom zahtjevu. Njihov zahtjev je išao prema budžetskim rezervama. Budžetske rezerve se nisu mogle koristiti, u Skupštini nije izglasan amandman o njihovom povećanju, i one su ostale u minusu. Jednostavno u trenutku njihovog zahtjeva nije bilo mogućnosti da im se pomogne”, tvrdi Stijović.
Protesti su legitmi, kaže Stijović, ističući da je tu temu završio do kraja jula.
“Sada imamo druge, tekuće probleme, a stočarima smo pomogli u mjeri koja je bila moguća”, naglašava Stijović.
Stijović je predstavioAgrobudžet za 2021. godinu u vrijednosti od 44,8 miliona eura.
On je na konferenciji za medije istakao da je ovogodišnji Agrobužet namijenjen očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje i fokusiran na poljoprivrednog proizvođača.
“Cilj je ublažiti posljedice kovid-19 krize i obezbijediti nove mogućnosti u razvoju poljoprivrede”, poručio je Stijović.
Povodom usvajanja Agrobudžeta za 2021.godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održaće prezentacije u sledećim opštinama, u skladu sa istaknutim rasporedom.
Слика може припадати текст који гласи „Prezentacija Agrobudžeta 2021. po opštinama Ponedjeljak 19.07. 10:00 Ponedjeljak 19.07. Golubovci Utorak 10:00 Velika sala KIC-a 20.07. Žabljak Srijeda 10:00 13:00 10:00 Skupštinska sala 21.07. Četvrtak 13:00 10:00 22.07. Šavnik Plužine Danilovgrad Nikšić Podgorica Cetinje Petak 13:00 Zgrada opštine Centar za kulturu Skupštinska sala Skupštinska sala Stara zgrada Vlade pštinska sala 23.07. 9:00 Tuzi Skupštinska sala“
izvor: Pobjeda