NATO, respiratori, Nermin Abdić

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić i šef Kriznog medicinskog tima, doktor Nermin Abdić preuzeli su vrijednu donaciju NATO u vidu 20 respiratora. Njihova vrijednost je 300.000 eura, dok ostatak medicinske opreme u vrijednosti od 500.000 eura očekuje se narednih dana.

“U ime Ministarstva odbrane zahvaljujem se NATO na vrijednoj donaciji medicinske opreme u vrijednosti od 800.000 eura. Ovo je još jedan istinski dokaz podrške unutar Saveza koji djeluje u svim situacijama, uključujući i COVID pandemiju. Potvrda da se samo zajedništvom i podrškom svih partnera u NATO savezu možemo efikasno suprotstaviti izazovima sa kojima se današnji svijet suočava“, poručio je general major Dakić.
Na vrijednoj i, posebno u ovom trenutku, značajnoj donaciji zahvalio je i doktor Abdić.
“Danas smo u prilici da primimo ovu vrijednu donaciju naših partnera i prijatelja iz NATO saveza. U pitanju je 20 respiratora vrijednosti 300.000 eura. U narednom periodu vrijedna medicinska oprema, takođe donacija NATO, biće do vrijednosti od 800.000 eura. Ta medicinska oprema biće distribuirana zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori po procjeni Kriznog medicinskog štaba, a shodno njihovim potrebama“, istakao je Abdić.
Preostali dio opreme vrijedan 500.000 eura, koji će u narednom periodu biti dostavljen Crnoj Gori, podrazumijeva kiseoničke boce, manometre, raspršivače kiseonika, monitore i aparate za gasne analize.
“Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da zdravstveni sistem u Crnoj Gori raspolaže sa 310 respiratora, a sa ovih 20 ukupno će biti 330 respiratora u Crnoj Gori. Na jučerašnji dan mi imamo četiri pacijenta koja su zavisna od respiratora i 21 pacijenta, u ukupnom zdravstvenom sistemu, koji su na neinvazivnoj ventilaciji“, poručio je doktor Abdić.
Podsjećamo da je Crna Gora ranije zatražila pomoć od Alijanse preko Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).