Ostrvo pacova i druge priče

Ju Nesbe je jedan od najtalentovanijih pisaca današnjice. Svjetsku slavu stekao je izvanrednim serijalom o inspektoru Hariju Huleu, ali i samostalnim romanima poput „Kraljevstva“ i „Lovaca na glave“, koje mnogi već svrstavaju u kategoriju modernih klasika.

Slično Nesbeovoj prethodnoj zbirci („Stručnjak za ljubomoru i druge priče“, 2021), i najnovije priče su, poput djelova slagalice, povezane jednim glavnim motivom. U ovom slučaju, nit koja ih povezuje je moć.

Radnja Ostrva pacova – prve i, po mišljenju, najbolje priče u ovoj knjizi – odvija se u postpandemijskoj Americi. Kriza prouzrokovana pandemijom uznapredovala je do tačke u kojoj Kolin Lou i njegova porodica na krovu nebodera očekuju evakuaciju helikopterom. Čak i prije nego što je paranoja oko pandemije počela da uzima maha, bogati pojedinci poput Loua su preduzeli mjere predostrožnosti i pripremili za sebe utočišta na udaljenim ostrvima i drugim teško dostupnim lokacijama, gde bi trebalo da u miru sačekaju da se situacija stabilizuje. Porodicu Lou i još nekoliko bogatih srećnika helikopter će prebaciti do nosača aviona Nju frontir, svojevrsne Nojeve barke za elitu.

Zaraza koju opisuje Nesbe proširila se velikom brzinom, dovodeći za kratko vrijeme do potpunog kolapsa društva.
Ovu priču posebno efektnom čine opisi ponašanja superbogataša. Oni ne samo da su u stanju da na vrijeme reaguju i postaraju se da njihove porodice budu zbrinute već su i u svojim tvrđavama za preživljavanje napravili skladišta oružja namenjenog plaćenicima angažovanim da ih štite. Destinacija na koju su se zaputili Nesbeovi junaci je Ostrvo pacova, nazvano po, svojim najbrojnijim stanovnicima. Povlačenje paralela između pacova i preživelih bogataša je neizbežno, a simbolika je sasvim jasna i primorava čitaoca na razmišljanje o potencijalnim globalnim katastrofama i smjeru u kome bi, u slučaju da do njih dođe, situacija mogla da se razvija.

Velika preporuka!