Ovo jednostavno i pitko štivo poznatog argentinskog psihoterapeuta na jedan vrlo nesugestivan način dotiče opšteljudske i opštevremenske teme.

Pričajući nam priče od grčkih mitova preko japanskih parabola i učenja zen-budista do priča evropskih naroda i onih koje sam izmišlja, autor nam pomaže da upoznamo sebe i prevladamo sopstvene strahove.
Nije to ništa što već ne znamo i ne nosimo u sebi, ali što, nažalost, vrlo često zaboravimo baš onda kad nam treba.
Demjan, radoznao mladić nemirnog duha, želi da sazna više o sebi i traži odgovor na pitanje: šta treba da uradim da bih bio srećan?

To traganje dovodi ga do Horhea, vrlo neobičnog psihoterapeuta, koji mu pomaže da se suoči sa životom i pronađe odgovore koje traži, i to pomoću specifičnog, ličnog metoda: svaki put ispriča mu jednu novu priču.
Te klasične i savremene alegorijske priče Horhe crpi iz života, ili iz narodnih predanja, zen-mudrosti i antičkih mitova, i nanovo ih pripoveda, dajući im lični pečat, kako bi pomogao svom mladom prijatelju da riješi sumnje i životne nedoumice.

Iako potvrđuje da život nije jednostavan, knjiga Dozvoli da ti ispričam… prepuna je optimizma. Ova zbirka priča može da pomogne svakome od nas da bolje razumijemo sebe, naše sopstvene strepnje i odnose sa drugima. Nekoga će trgnuti i natjerati da se zamisli, nekoga zabaviti i nasmejati, ali jedno je sigurno: nikoga neće ostaviti ravnodušnim.