Ukoliko volite priče sa puno neizvjesnosti, napeti triler “Djeca su zakon” od Delphine de Vigan, koji govori o otmici djeteta poznate influenserke, onda je ovo pravi izbor za vas.

Mélanie Diore, majka nestale djevojčice Kimmy je kao mlada djevojka bila veliki fan formata reality showa poput Big Brothera i Survivora. Oduvijek je sanjala biti viđena i slavna. Godinama kasnije, kao majka dvoje djece, uspjela je: uspješna je YouTuberka i influenserka i Mamablogerka sa stotinama hiljada pratilaca i milionskim prihodima.
Tema njenih videa i objava su njena djeca koje snima na svakom koraku. To joj je omogućilo sklapanje mnogih unosnih sponzorskih ugovora s proizvođačima igračaka, hrane i odjeće. Otac Bruno odustao je od svog posla u informatičkoj industriji kako bi svoje znanje i vrijeme mogao posvetiti novom porodičnom biznisu, i porodica od ovog formata ostvaruje golem prihod. Djeca rastu u izobilju i potrošnji.
Melanie se nikad ne umara izmišljati nove izazove, gdje u kuću stižu pretjerane narudžbe brze hrane ili se kolica za kupovinu pune besmislenim, ali npr. dosljedno jednobojnim proizvodima – glavno je da su etikete jasno vidljive i da je sve uprizoreno na zabavan način. Računa se samo ono ispred kamere. Emocionalno, majka Melanie potpuno zavisi o lajkovima, srcima, ljubavi koju dobija od zajednice pratilaca. No, u posljednje vrijeme njihova kćerkica sve manje želi i voli pozirati. Mélanie to odbacuje kao hir jer, uostalom, kako netko tu beskrajnu veliku ljubav pratiocima i fanovima može osjetiti kao teret? Ubrzo nakon toga, Kimmy nestaje bez traga nakon igre skrivača u parku ispod kuće. Kako, pita se policijska istražiteljka Clara, pronaći otmičara kad je u pitanju stotinu hiljada fanova, ali i puno potencijalnih mrzitelja i ljudi s lošim namjerama. Kreću komplikovane istrage u digitalizirano umreženom svijetu.
Interesantno je kako autorka otmicu djeteta zapravo stavlja u kontekst otmice djetinjstva i prava na privatnost. U drugom dijelu romana Delphine de Vigan na distopijski način pokazuje kakve će posljedice takvo postupanje možda (ili vjerojatno) imati na tu djecu kao tinejdžere i odrasle ljude. Šokantno, realno i upozoravajuće štivo. Važna knjiga u vremenu u kojem živimo.
“Djeca su zakon” podijeljen je u dva dijela, u prvom, mnogo dužim riječ je o događajima iz 2019. oko Kimmyna nestanka i povezanih istraga. U drugom autorka daje pogled u 2031. i posljedice onoga što se tada dogodilo u budućnosti.
Autorka Delphinin ima jasan i jednostavan jezik i stil pisanja koji je raznolik i uzbudljiv. Svidjelo mi se i kako je suprotstavila odgoje majke nestale djevojčice Melanie i policijske istražiteljice Clare koji teško mogu biti više različiti.