čitanje knjige

Čitati kvalitetnu literaturu od izuzetnog je značaja posebno u vremenu kakvo je naše. Interesovalo nas je šta to Nikšićani čitaju ovih dana i koja je to tematika koja im odvlači misli od svakodnevnice i od tema kojma smo trenutno opterećeni.

“Pored klasika domaće i svjetske kniževnosti, u poslednje vrijeme volim da čitam psihološku literaturu kao i knjige o zdravoj ishrani. Ipak, izdvojila bih djela Meše Selimovića i čuvenu “Tvrđavu”, to je knjiga kojoj se često vraćam. Poruke pomenutog romana se poklapaju sa mojim shvatanjima života, svijeta i ljubavi”, kazala je Danijela diplomirani novinar.
“Omiljena knjiga mi je “Konte” od Moma Kapora. U zadnjih pet strana da je fudbaler sigurno bi bio Ronaldno, al pravi debeli, kako izdribla čitaoca. Mada je mrtva trka sa “Gorskim Vijencem” Da parafraziram Matiju da samo crnogorci imaju dvije svete knjige “Bibliju” i “Gorski Vijenac”, kazao nam je Stefan magistar pravnih nauka.
Svetlana, uspiješni ekonomista, imala je poruku za mlade ljude koji žele da se ostvare u poslovnom svijetu: “Zanimljive su mi sve vrste psiholoških i motivacionih knjiga, jer takva vrsta literatute može biti od pomoći mladom čovjeku koji gradi svoj put u poslovnom svijetu. Medjutim , kao omiljenu izdvojila bih ipak knjigu koja nije iz ovog žanra. Moja omiljena knjiga je “Igra anđela” od Ljiljane Hbjanović. To je prelijepa priča o životu ljubavi i snazi jedne žene”.
“Knjiga kojoj se uvijek rado vraćam je knjiga “Mali princ” iz razloga što savršeno spaja djecu i odrasle i ukazuje na prave životne vrjednosti, zbog čega smatram da bi je svako trbao pročitati”, rekla je naša sugrađanka Nina magistar pravnih nauka.

Aleksandar, politikolog, rekao nam je: “Čitam sve, psihologiju, istoriju, fantastiku. Kako kad sam raspoložen. Omiljena knjiga mi je “Zašto se niste ubili” Viktor Frenkl.

“Knjiga kojoj sam se trenutno vratila je “Ja ili ja, ko sam ja” autora Lazara Trifunovića. Principe duhovnog buđenja i zelja “za buđenjem sa osmijehom predstavio je kroz lične primjere. Ohrabrujem sve one koje intereduju ovakve teme da posvete svoje vrijeme ovoj izuzetnoj knjizi”, rekla nam je Eva prosvjetni radnik.

Vanja, koja radi u knjižari “Narodna knjiga”, rekla sam je šta je tošsto ona voli da čita kao i šta se najčešće kupuje u knjižari: “Najviše čitam nagrađivane knjige, jer nemam puno vremena za čitanje pa volim da je to nešto provjereno. Trenutno čitam knjigu “Veiki pad” Petera Handkea.
“Naši sugrađani najčešće kupuju knjigu “S one bande moje gore” kao i drugi dio “S ove bande moje gore” Jasenke Lalović. Sa nestrpljenjem se očekuje treća knjiga pomenute autorke “Kastigulja”, kazala nam je Vanja.
Branka teolog i profesor vjeronauke kazala nam je: “Najviše volim da čitam “Sveto pismo”, “Akatist svetima”, Žitije Svetitelja, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Omiljena knjiga mi je “Biblija”, knjiga nad knjigama.

J.P.