Savez sindikata (SSCG) podržava radnike nikšićkih Rudnika boksita u njihovim nastojanjima za zaštitu prava iz rada i očuvanje radnih mjesta, saopštili su njegovi predstavnici.

Generalni sekretar SSCG-a, Duško Zarubica, je na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata Boksita, Nikolom Žugićem i Ratkom Bašovićem, rekao da će se aktivirati u zajedničkoj borbi za rješenje opravdanih sindikalnih zahtjeva zaposlenih.

„Vjerujemo da će otvaranje novog tendera donijeti novog pravog kupca u koga će vjerovati i zaposleni i svi sindikalci, koji će se baviti poslom rudara, kao i da će zaposleni u Boksitima da rade i da žive od svog rada“, rekao je Zarubica.

Radnici Rudnika boksita, kako je saopšteno iz SSCG, traže samo da budu zaštićeni poštujući Zakon o radu, Opšti i Granski kolektivni ugovor, kao i posebni kolektivni ugovor kod poslodavca.

Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od skoro 5,39 miliona EUR, raspisan je krajem jula. Ponude se mogu dostavljati do petka, dok je javno nadmetanje zakazano za utorak u Privrednom sudu.

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku o dodjeli koncesija za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Nišićkoj župi poljskoj kompaniji Onico.

Žugić je na sastanku saopštio da se radnici boje da će novi investitor da ih ostavi bez posla, za što, kako je rekao, imaju najave. Radnici se ipak nadaju da do toga neće doći.

„Borićemo se svim raspoloživim sindikalnim sredstvima za radnička prava. Tražimo da svi radnici Rudnika boksita, koji su nezbrinuti socijalnim programom ili penzijom, ostanu da rade. Nas je oko 180, a imamo najave da će nas ostati 30-ak“, rekao je Žugić.

On je dodao da to radnici neće dozvoliti ni po koju cijenu.

„Ako poljski investitor, koji je dobio koncesiju za ekpsploataciju rude, ne kupi imovinu Boksita i ne zaposli sve radnike, tražićemo da od Ministarstva ekonomije da se koncesioni akt poništi i to će biti naš tvrdi stav“, kazao je Žugić.

Njihove mjere će, kako je naveo, biti svi vidovi sindikalne borbe.

“Rudari su do sada dokazali da znaju da protestuju i da se ne bojimo nikoga zato što tražimo pravo na rad i zaradu. Tražimo da prehranimo svoje porodice, ne interesuje nas politika niti želimo da rušimo vlast. Samo tražimo pravo na rad“, poručio je Žugić.

Zarubica je saopštio da će u što kraćem roku zahtjevati organizovanje sastanka povodom tih pitanuja i to sa ministrima ekonomije, rada i socijalnog staranja i finansija.

On očekuje da će se putem konstruktivnog razgovora doći do najboljeg rješenja od interesa za sve zainteresovane subjekte.

Zarubica je pozvao sve zaposlene u Crnoj Gori, koji imaju probleme na radnim mjestima, da se obrate toj radničkoj asocijaciji, kako bi zajedničkim snagama našli najbolja rješenja.