Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, pjesnik, književik i pozorišni kritičar Sreten Perović na prijedlog akademika iz Ukrajine izabran za redovnog člana Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu, javlja Antenam.

Ta ugledna akademijska institucija, utemeljena prije gotovo pola vijeka, u svojem članstvu ima mnoge svjetske stvaraoce iz svih oblasti nauke i umjetnosti, među kojima su i 72 laureata Nobelove nagrade iz 54 zemlje.

Perović je naučni savjetnik za leksikografiju i počasni doktor Univerziteta “Costantin Stere” u Kišinjevu, autor sedamdesetak knjiga poezije, studija, kritika i eseja i prepjeva sa slovenskih jezika.

“On je bio pozvan da na godišnjoj skupštini Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti, koja je održana u Parizu 9. decembra, na svečan način primi odgovarajuće insignije i Povelju članstva Akademnije, ali je, na njegovu molbu (iz zdravstvenih razloga), taj svečani čin odložen za maj mjesec 2017, a iz Akademije mu je upućen samo formalni dokumenat o članstvu”, naglasili su iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.
Perović je posljednjih godina dobio značajna internacionalna priznanja, među kojima i Veliku nagradu za poeziju Internacionalne akademnije „M. Eminescu“ (2012), Zlatnu medalju Blaže Koneski Makedonske akademije nauka i umjetnosti (2013), Počasno članstvo u Internacionalnoj akademji (2013), počasni doktorat evropskog Univerziteta „Constantin Stere“ u Kišinjevu (2014), Premio Internationale Trieste Poesia (2015), Zlatnu medalju Internacionalne akademije „M.E.“ i domaću Nagradu za životno djelo „Božo Bulatovć“ (u Mojkovcu).

“Ali više od tih priznanja značila je pojava pet knjiga njegove poezije na rumunskom (dvije), na ukrajinskom, na francuskom, na makedonskom i moldavsko-rumunskom, od kojih je ona koja se pojavila u Kišinjevu – proglašena za najbolju knjigu prevedene poezije u Moldaviji 2014. godine”, objasnili su iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.