Centar za građansko obrazovanje (CGO) je od 11. do 14. februara, u Miločeru, organizovao glavni dio nastavnog programa XXII generacije Škole ljudskih prava, uz podršku ambasade Kanade, a kroz projekat “Različiti ali jednaki!”. XXII generaciju Škole ljudskih prava pohađa 27 učenika/ce srednjih škola iz 17 crnogorskih opština i gradskih opština: Podgorice, Bara, Cetinja, Nikšića, Pljevalja, Plava, Rožaja, Gusinja, Bijelog Polja, Plužina, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Ulcinja, Spuža, Žabljaka i iz Tuzi.

Četvorodnevni intenzivni program sastoji se od 20 sesija u formi predavanja, radionica, projekcija filmova, rada u grupama, itd. kroz koje su učesnicima/cama pružena znanja o konceptu ljudskih prava, počev od istorijata ideje, preko razvoja ljudskih prava kroz generacije, zakonodavnog i institucionalnog okvira, do posebnog osvrta na pitanja diskriminacije, marginalizovanih grupa, multikulturalizma i tolerancije u Crnoj Gori, ali i na savremene izazove sa kojima se mladi susrijeću kao što je nenasilna komunikacija. Dodatno, srednjoškolci/ke su učili i o modalitetima omladinskog rada i aktivizma, te imali prilike da osmisle akcije koje će uz mentorsku podršku projektnog tima sprovesti u svojim lokalnim zajednicama i školama.

Predavači u XXII generaciji Škole ljudskih prava su bili Sergej Sekulović, izvršni direktor Centra za građanske slobode, Danijel Kalezić, predsjednik UO Crnogorske LGBTIQ Asocijacije “Kvir Montenegro”, Dragoljub Duško Vuković, novinar i osnivač PCNEN-a, Andrija Đukanović, koordinator programa Romskog obrazovnog fonda, Milan Šaranović, generalni direktor NVO Ekvista i osnivač Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava, Milka Tadić Mijović, direktorka nedjeljnika “Monitor”, Tamara Milić, psihološkinja, Petar Đukanović, koordinator programa Ljudska prava u CGO-u, Miloš Knežević, koordinator Omladinske grupe CGO-a i Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za Rekom u Crnoj Gori.

Škola ljudskih prava, pored širokog teorijskih i praktičnog znanja o konceptu ljudskih prava, afirmiše kulturu ljudskih prava, inspirišući i motivišući mlade da se zalažu za svoja prava, kao i za prava onih koji nijesu u mogućnosti da to urade sami i osnažuje ih da imaju direktniji uticaj u društvu u budućnost.