DMEN i NVO „Divlja ljepota“ organizovali su predavanja za učenike srednjih škola Nikšič, Plužine 17-18. 11. 2022. god. Društvo mladih ekologa u saradnji sa NVO Divlja ljepota iz Plužina organizovalo je dva predavanja na temu energetske efikasnosti za učenike srednjih škola u Nikšiću i Plužinama.
Predavanja, koje je održala dipl. Inž. elektrotehnike Milica Glomazić, dio su projekta „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“, koji se sprovodi u partnerstvu sa NVO Divlja ljepota.
Tokom predavanja, koja su pratili učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske školi u Nikšiću i Javnoj ustanovi „Obrazovni centar“ u Plužinama, Glomazić je istakla razliku između štednje energije i energetske fiaksnosti.
„Prateći principe energetske efikasnosti ne mijenjamo navike, već smanjujemo potrošnju energije, za dobijanje istog rezultata”, objasnila je ona i dodala da je najbolje kombinovati oba modela.
Predstavljajući brojne praktične primjere, ona je uputila učenike da razmišljaju u smjeru prihvatanja principa energetske efiaksnosti.
„Cilj je isti komfor i efikasnost rada, sa manjom potrošnjom resursa. U svakodnevnom životu mnogo toga možemo uraditi, kako bi smanjili troškove, očuvali resurse i smanjili prekomjernu emisiju ugljen-dioksida“, navela je Glomazić.
Prema njenim riječima, energetska efikasnost odnosi se na uređaje, mjere i ponašanja koja treba preduzeti prema smanjenju troškova.
„Uređaji su rangirani različitim stepenima u odnosu na to koliko su energetski efikasni. Kada je u pitanju osvjetljenje prostorija, treba birati sijalice koje su bliže energetskom razredu ”A”. Prosječna potrošnja energije u zgradama u regionu tri puta je veća nego u Evropskoj uniji. Princip eko-vožnje podrazumijeva optimalno korišćenje vozila čime se postižu uštede enrgije u gorivu. Obnovljivim izvorima energije treba zamijeniti neobnovljive, koji se i dalje mahom koriste“, navela je Glomazić naznačivši da je sistem više efikasan ukoliko zahtijeva manje energije za proizvodnju istog, krajnjeg proizvoda.
Benefiti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, kako je rekla, višestruki su.
„Društveni benefiti su poboljšanje zdravlja i povećanje komfora. Smanjeni su troškovi, proizvodi imaju veću konkurentnost, smanjena je zavisnost od uvoza energenata. Tu su i ekološki benefiti u vidu smanjenja emisije štetnih gasova, smanjenja korišćenja neobnovljivih resursa“, naglasila je ona.
Projekat „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“ finansiran je u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava.