S obzirom na to da se bliži kraj školske godine, kraj je maja, a epidemiološke mjere su ublažene pokrenuta je priča o polumaturskim i maturskim večerima. Ekipa portala Mladi Nikšića pitala je nikšićke srednjoškolce da li su za to da bude maturske večeri.

Naš prvi sagovornik bio je Marko, učenik Ekonomsko-ugostiteljske škole i on bi volio da bude mature.
“Ja sam za, volio bih da bude mature. Neko je rekao da će biti, ali na otvorenom, pa kako god samo da je bude”, kazao nam je on.
Za razliku od Marka, njegovom drugu Nikoli je svejedno.
“Meni je svejedno, jedva čekam da završim školu pa bilo mature ili ne”, ravnodušan je Nikola.
Da je matura bitna noć i da ostaje uspomena do kraja života smatra Milica, učenica Gimnazije.
“Voljela bih da bude proslave pa u bilo kakvim uslovima. Želim sa svojom generacijom da napravim uspomene koje ćemo pamtiti do kraja života. Da napravimo fotografije sa odjeljenskim starješinama i još dosta toga”, rekla nam je Milica.
Neki pak nisu ljubitelji proslava.
“Može, a i ne mora da je bude. Nisam tip osobe koja voli proslave, a pogotovo ne sa osobama koje će poslije dva mjeseca da okreću glavu kad me sretnu na ulici”, rekla nam je Nevena, takođe učenica Gimnazije.
Ima i onih koji su već pripremili odjeću i obuću za tu noć.
“Voljela bih da nam omoguće proslavu maturske večeri. Moji prijatelji i ja smo već pripremili odjeću i obuću za to veče, pa i ako ne bude proslavićemo negdje drugo”, najavila nam je Nikolina učenica Elektro škole.
Saša, učenik Ekonomsko-ugostiteljske škole, kazao je:
“Svejedno da li će biti ili ne, i ako bude ja neću prisustvovati. Ne volim to jednostavno, pa mislim da može proći slavlje i bez mene”.
Našim sagovornicama će ipak žao biti ako se matura ne proslavi.
“Nadam se iskreno da će biti, voljela bih da fino proslavimo kraj srednje škole. Da se družimo jer poslije ko zna kad će biti prilike da se vidimo svi zajedno”, smatra Marija, učenica Ekonomsko-ugostiteljske škole.
Kako djevojke kažu to im je mogućnost da se okupe svi zajedno jer možda više za to neće biti prilike. Sličnog je mišljenja i gimnazijalac Marko:
“Smatram da bi trebalo da bude proslave. Ako su mogle prethodne generacije, zašto ne bi mogli i mi. To nam je prilika da se družimo sad i ko zna kad opet”.

Ima i onih kojima nije do druženja koliko im je do toga što nisu spremile odjeću i obuću za tu noć.
“Ne bih voljela da bude proslave. Kad nam nisu do sad javili da je to omogućeno, onda nam ne treba ni sad. Dosta nas nije ni spremilo odjeću za proslavu, tako da sigurno ne bi stigli da se spremimo za par dana”, rekla nam je Anastasija učenica Ekonomske škole.
S.T.