Alimentacija

Od 1. Novembra prošle godine počela je primjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, a do dan danas riješeno je svega 20 zahtjeva za isplatu novca iz Alimentacionog fonda, od 242 koliko ih je podnijeto u tom periodu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Resorni ministar Aleksandar Damjanović je prilikom radnog doručka sa novinarima izjavio da će razmišljati o „drugim modelima“ ukoliko se tokom primjene Zakona ispostavi da država na sebe preuzima isplatu alimentacija umjesto onih koji to treba da plate, a takođe je rekao da je taj akt donešen praktično bez konsultacija sa Ministartvom finansija.
Prema njegovim riječima, na desetine hiljada osoba imaju problem zbog neplaćanja alimentacije.
Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Ana Raičević podsjetila je da je za Alimentaciini fond u ovoj godini predviđeno sedam miliona EUR.
Raičević je istakla da Alimentacioni fond radi sve što je unjihovoj moći da ispoštuju zahtjeve, dodajući da je u utorak isplaćeno 9,5 hiljada eurana ime deset rešenja.
Ona dalje navodi da su te isplate bile na ime rešenja za rješenja koja su pristigla iz centara za socijalni rad u Podgorici, Bijelom Polju, Danilovgradu i Mojkovcu.
Zaključak Raičević je bio da je riješeno 20 od 242 zahtjeva, a da su preostali u obradi, te da imaju svakodnevnu komunikaciju sa centrima za socijalni rad.