Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ 26. 02. slavi 54 godine postojanja, a juče je održana Izborna skupština.

„”Pod tuđim krovom” održana je izborna skupština Književne zajednice Vladimir Mijušković. Ovo pod tuđim krovom apostrofiram jer nemamo svoje prostorije ali imamo čvrsto obećanje Opštine da ćemo i mi biti “ukrovljeni”“, kaže direktor izdavačke djelatnosti Zajednice, Miloš Kecojević.
Na Skupštini je izglasano novo rukovodstvo. Za počasnog predsjednika izabran je Dušan Govedarica, jedan od osnivača zajednice. Za Predsjednika je izabran Spasoje Bajović, za direktora izdavačke djelatnosti Miloš Kecojević, za sekretara Jovan Drašković, za predsjednika skupštine mr Slavko Milić.
Književnu zajednicu “Vladimir Mijušković” iz Nikšića daleke 1968. godine osnovala je grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vadimira Mijuškovića (1909-1963), pisca romana “Zaloga” i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim djelima. .
Zajednica obilježava 54 godine plodnog književnog rada njenih članova, izdavačke djelatnosti i organizovanja brojnih književnih manifestacija te tako predstavlja nezaobilazan segment kulturne scene i crnogorske književnosti.
Među osnivačima su: Dragan Radulović, Vukman Otašević, Janko Brajković, Miroslav Jovanović Timotijev, Radislav Gardašević, Dušan Govedarica, Milan Dugo Krivokapić, Drago Mijović Godijelj…
„Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ je prvu knjigu objavila već 1969, godinu nakon osnivanja. To je bio almanah “Kaktusi”, zajednička zbirka članova Zajednice. Od tada je objavljeno preko 650 naslova, različitih žanrova, crnogorskih i jugoslovenskih autora. Tu su prevodi i izdanja italijanskih, rumunskih i jermenskih pjesnika i pisaca, ali i prve knjige mladih stvaralaca koji su se afirmisali, upravo u Književnoj zajednici”, naveli su iz Književne zajednice.
Zajednica je, sa SO Nikšić, bila organizator znamenitih „Nikšićkih književnih susreta”, koje su pohodili najznačajniji pisci bivše Jugoslavije: Meša Selimović, Mihailo Lalić, Desanka Maksimović, Miodrag Bulatović, Miroslav Antić, Duško Trifunović i drugi. Tokom višedecenijskog postojanja organizovale su brojne manifestacije. “S pjesnikom u ponoću”, “Dani zaloge”, “Auto(r) na korzu”, zatim sajam knjiga na Trgu slobode u Nikšiću, “Knjigom protiv interneta”, samo su neke koje su ostale u sjećanju Nikšićana i ljubitelja pisane riječi.
„Književna zajednica „Vladimir Mijušković” ustanovila je i dodjeljuje dvije prestižne književne nagrade. Nagrada „Zaloga“, ustanovljena je 1986. godine i dodjeljuje se za umjetničko viđenje zavičaja u poeziji,prozi ili drugim umjetničkim izrazima, a takođe i za publicistiku. Prvi dobitnik “Zaloge” bio je Vito Nikolić, koji je preminuo 1994. godine, a Književna zajednica u znak sjećanja i poštovanja prema ovom velikom crnogorskom pjesniku i svom članu od 1996. godine dodjeljuje Nagradu “Vito Nikolić”, za knjigu lirike, crnogorskih autora”, dodaju oni.
Danas Književna zajednica broji oko trideset članova starije, srednje i mlađe generacije. Tu su: Dušan Govedarica, Spasoje Bajović, Miroslav Jovanović Timotijev, LJubomir Mudreša, Marinko Pavićević, Dobrilo Pavić, Jovan Drašković, Ana Pejović, Miloš Kecojević, Goran Popović, Marijana Blečić, Milka Nikolić, Mladen Babović, Miroslav Zečević, Mr Slavko Milić, Dr Marijana Terić, Olga Bogdanović, Sofija Simović, Jelena Međedović i drugi stvaraoci različitih umjetničkih interesovanja i senzibiliteta, a ima ih iz Nikšića, Podgorice, Plužine, Danilovgrada, Bara, Kotora…
A krajem prošle godine izašlo je i kapitalno izdanje pod nazivom „Olujna polja poezije”, na crnogorskom i engleskom jeziku, čiji su priređivači Spasoje Bajović i Jovan Drašković.