Fudbalska reprezentacija Crne Gore nalazi se na 46. mjestu FIFA rang liste sa 675 bodova. U odnosu na rangiranje iz februara, selekcija Ljubiše Tumbakovića izgubila je dvije pozicije, iako nije igrala utakmice u međuvremenu.

Žrijeb grupa za kvalifikacije za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. održaće se večeras u Cirihu, sa početkom u 18 časova.

,,Hrabri sokoli“, koji zauzimaju 63. mjesto na FIFA rang listi, izvlačenje parova čekaju iz četvrtog šešira. Uz Crnu Goru, u četvrtom šeširu su i reprezentacije Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Izraela, Bjelorusije, Gruzije i Luksemburga.
U prvom šeširu za žrijeb evropskih kvalifikacija naći će se Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Holandija.
Reprezentacije Švajcarske, Velsa, Poljske, Švedske, Austrije, Ukrajine, Srbije, Turske, Slovačke i Rumunije smještene su u drugom šeširu, dok su potencijalni protivnici „sokola“ iz trećeg šešira selekcije Rusije, Mađarske, Republike Irske, Češke, Norveške, Sjeverne Irske, Islanda, Škotske, Grčke i Finske.
Iz petog šešira dolaze reprezentacije Jermenije, Kipra, Farskih Ostrva, Azerbejdžana, Estonije, Kosova, Kazahstana, Litvanije, Letonije i Andore, dok su Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino u šestom šeširu.
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru igraće se u deset grupa – pet grupa sa po pet timova i pet grupa sa po šest timova – od marta do novembra naredne godine. Prvoplasirane ekipe svih kvalifikacionih grupa izboriće direktan plasman na završni turnir u Kataru. Drugoplasirani timovi učestvovaće zajedno sa dvije selekcije koje su osvojile grupu u UEFA Ligi nacija (koje nisu zauzele jedno od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi) u baražu za plasman na Mundija.
Na osnovu odluka Izvršnog odbora UEFA, u istoj grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ne mogu se naći sljedeće selekcije:
Jermenija i Azerbejdžan,
Gibraltar i Španija,
Kosovo i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Rusija, Kosovo i Srbija,
Ukrajina i Rusija.
Rizik od ekstremnih uslova za odigravanje utakmica tokom zimskog perioda postoji kod deset zamalja – Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina – pa će maksimalno dvije od pomenutih selekcija moći da se nađu u istoj grupi. Dodatno, Island i Farska Ostrva ne mogu biti žrijebani u istu grupu.
Na žrijebu će se primijeniti i restrikcije koje se odnose na daleka putovanja. Definisano je 20 parova koji zahtijevaju daleka putovanja i maksimalno jedan takav par se može naći u istoj grupi. Parovi su sljedeći:
Azerbejdžan sa Islandom, Gibraltarom i Portugalom,
Kazahstan sa Andorom, Engleskom, Farskim Ostrvima, Francuskom, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Republikom Irskom, Škotskom, Velsom i Španijom,
Island sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Kiprom, Gruzijom, Izraelom i Kazahstanom.
Utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igraju se u sljedećim terminima:
1. kolo: 24. i 25. mart 2021.
2. kolo: 27. i 28. mart 2021.
3. kolo: 30. i 31. mart 2021.
4. kolo: 1. i 2. septembar 2021.
5. kolo: 4. i 5. septembar 2021.
6. kolo: 7. i 8. septembar 2021.
7. kolo: 8. i 9. oktobar 2021.
8. kolo: 11. i 12. oktobar 2021.
9. kolo: 11. i 13. novembar 2021.
10. kolo: 14. i 16. novembar 2021.
 

Baraž za SP 

Prvi mečevi: 24. i 25. mart 2022.
Revanš mečevi: 28. i 29. mart 2022.