Odluke Ustavnog i drugih sudova nijesu „švedski sto“, pa da Vlada bira koje će poštovati, već su obavezujuće, saopštili su predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP).

Oni su, komentarišući ocjenu Vlade da je spremana da promijeni odluku Ustavnog suda o neustavnosti uredbe o taksi na gorivo, kazali da je licemjerno da tu spremnost pokazuje onaj ko je pljačkao građane.

Iz SNP-a su pozvali ministra pravde, Zoran Pažina, da se izjasni o tome da li se radi o zvaničnom stavu Vlade, odnosno da li je takav stav u skladu sa evropskim standardima.

Predstavnici SNP-a su saopštili da u zemljama koje žele da budu države vladavine prava poenta nije u tome da se izražava „spremnost“, već se podrazumijeva da se odluke sudova moraju poštovati.

Oni su pozvali Vladu da u najkraćem roku odgovori na zahtjev SNP-a u vezi problematike cijena goriva.

„Pozivamo Vladu da upozna javnost sa ukupnim iznosom akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) koje je prihodovao državni budžet od prometa nafte i naftinih derivata u periodu od 20. aprila do 7. oktobra“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Ustavni sud proglasio je u srijedu neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Z.N.