Privrednici će snažno podržati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Vladu u odluci da se što skorije otvore crnogorske granice, saopšteno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore 18. juna 2020. godine.

Poslovni sektor poručuje da bi se na taj način značajno pomogao crnogorski turizam u vrijeme glavne sezone, ali i sve privredne djelatnosti koje su na njega oslonjenje. Privrednici su iskazali spremnost da podijele odgovornost sa donosiocima odluka po ovom pitanju, kako bi se iskoristilo veliko interesovanje inostranih gostiju za boravak u našoj turističkoj destinaciji.

„U vrijeme epidemije bolesti COVID-19, prema ocjeni Upravnog odbora Komore, donosioci odluka su djelovali efikasno i pravovremeno u clju zaštite zdravlja građana i privrede, te da je sada vrijeme da fokus bude na ekonomiji. Korona kriza je pokazala neophodnost orjentisanja ekonomije ka proizvodnim djelatnostima, čime bi se umanjila uvozna zavisnost. Prioritet treba da dobiju razvoj poljoprivrede i prerađivačke industrije, energetika, cirkularna ekonomija i digitalna transformacija, uz nastavak investicionih projekata u turizmu. Pored jačanja domaće proizvodnje, privrednici smatraju neophodnim da se umanji uvozna zavisnost od pojedinih tržišta i da treba ozbiljno razmišljati o formiranju državnih robnih rezervi“, saopšteno je na sjednici.

Upravni odbor je zahvalio poslovnom sektoru na solidarnosti, vrijednim donacijama upućenim zdravstvenom sistemu i efikasnom radu koji je doprinio urednoj snabdjevenosti tržišta u izazovnim vremenima.

Na sjednici je iniciran sastanak privrednika sa predstavnicima države, gdje bi se razmotrili izazovi sa kojima se suočava realni sektor.

Sjednicu je vodio predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, a u radu su pored privrednika učestvovali predsjednik Skupštine Vojo Banović, potpredsjednici ove asocijacije Ljiljana Filipović, Ivan Saveljić i Danilo Gvozednović, i generalni sekretar Pavle D. Radovanović.

Izvor: Analitika