novi sajt skupštine počeo sa radom

Novi sajt Skupštine Crne Gore od juče je počeo sa radom.

Sajt obiluje novim sadržajima, među kojima se, kao veoma korisna ističe „hronologija rasprave“, koja predstavlja uvezan sistem vebsajta, parlamentarnog „Jutjub“ kanala i sistema za izradu fonografskih zapisa. Na ovaj, prilično jednostavan i praktičan način, korisnici mogu pretraživati govornike na sjednici, automatski se pozicionirajući na video snimak izlaganja i dostupan fonografski zapis. Uskoro će biti dostupna i video pretraga sjednica radnih tijela na isti način.

Po prvi put na vebsajtu Skupštine dostupni su i setovi otvorenih podataka („open data“). Imajući u vidu veliki broj podataka koje Skupština može objavljivati u otvorenom formatu, kao i njihovu raznoliku strukturu, u planu je i razvoj posebnog portala za otvorene podatke, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2021. godine.
Kako bi portal bio lakši za upotrebu i pristupačniji osobama sa invaliditetom, u toku je ePristupačnost integracija. Osim toga, sajt je već prilagođen za softver koji koriste slijepe i slabovide osobe, a isto je učinjeno u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore.
Podsjećanja radi, sajt Parlamenta od ranije sadrži lakši i jednostavniji način komunikacije sa nevladinim organizacijama putem obezbijeđenog formulara, a jedan od najpopularnijih segmenata sajta je prostor opredijeljen za građane, u okviru kojeg im je omogućeno direktno obraćanje Parlamentu putem instituta predstavke.
Osim novih sadržaja koji su postali dostupni posjetiocima, skupštinski sajt je unaprijeđen i u tehničkom smislu. Novo tehničko rješenje je razvijeno na servis orijentisanoj platformi, koja obezbjeđuje veću skalabilnost i više fleksibilnosti prilikom razvoja novog sadržaja. U tom smislu, platforma je lakša je za administraciju i lakše je prilagoditi novim zahtjevima. Izmjena postojećih i razvoj novih „front end“ interfejsa je brz i lak, što ima za cilj da sajt u budućnosti podrži publikovanje podataka iz internih sistema, poput eParlament sistema, čija implementacija je u toku.