Svim crnogorskim školama obezbijeđena je računarska oprema u vrijednosti od 6.337.214 eura, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Na taj način stvaramo jaku osnovu za digitalizaciju obrazovnog procesa i omogućavamo našim mladim ljudima da steknu digitalne vještine i kompetencije koje su neophodne za XXI vijek”, navodi se u saopštenju.

Ugovor je, kako navode, potpisan sa najpovoljnijim ponuđačem – Konzorcijumom (KimTec d.o.o Podgorica, G tech d.o.o Podgorica i King ICT d.o.o Zagreb).

Finansiranje dolazi iz različitih izvora, uključujući 63 odsto kredita Evropske investicione banke (EIB), 30 odsto grant sredstava iz Zapadno-balkanskog investicionog okvira (WBIF) i 7 odsto iz nacionalnog budžeta.

Obezbijeđeno je 4575 računara, 1133 laptopa, 1806 televizora, 516 projektora i 445 štampača koji će biti stavljeni na raspolaganje osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

“Ova investicija nam omogućava da obezbijedimo više od 50 odsto neophodne računarske opreme, a 44. Vlada će uložiti napore da u toku svog mandata obezbijedi dodatnu opremu koja će unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa na svim nivoima“ istakla je ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić- Stojanović.

“Veliku zahvalnost dugujemo partnerima iz Evropske investicione banke i obećavamo da ćemo u narednih 18 nedjelja opremiti svaku osnovnu i srednju školu u Crnoj Gori savremenim računarskim učionicama”, saopštila je ona.

Kako kaže, cilj je stvoriti uslove za kvalitetno obrazovanje.

“Izvanredna Crna Gora traži izvanredna znanja, a sa mladim ljudima koji su naš najvredniji resurs sigurna sam da možemo ostvariti izvaredne rezultate“, zaključila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija.