Ski centri Savin kuk, Javorovača, Kolašin 1450 i Vučje spremno dočekuju posjetioce, a osim domaćih gostiju najavljene su organizovane ture iz susjednih država i evropskih zemalja, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Iz NTO su kazali da su povoljne vremenske prilike sa obiljem sniježnih padavina koje idu ‘na ruku’ ski centrima i skijašima dovele brojne goste u većinu zimskih centara u Crnoj Gori.

„Putevi su prohodni i bezbjedni za vožnju. U ski centru Kolašin 1450 ima pola metra snijega u podnožju“, navodi se u saopštenju.

Na stazi se, kako se dodaje, dnevno nalazi oko 500 do 600 skijaša dok se za vikend očekuje mnogo veći broj. S obzirom na količinu snijega sve žičare i ski liftovi su u funkciji.

„Novina je da su cijene iznajmljivanja ski pasa smanjene, pa će za odrasle umjesto 20 EUR iznositi 15 EUR, dok će cijena ski pasa za djecu umjesto 13 EUR iznositi 11 EUR“, precizira se u saopštenju.

U ski centrima Savin kuk i Javorovača ima oko 40 centimetara (cm) sniježnog pokrivača u podnožju. Sve staze su odlično pripremljene i svi liftovi su u funkciji. Cijena jednodnevnog ski pasa je 15 EUR, poludnevnog deset EUR, a za djecu osam EUR.

„Na Javorovači jednodnevni ski pas iznosi osam EUR, a za djecu pet EUR“, dodali su iz NTO.

U ski centru Vučje Ciciban staza je u funkciji, ima oko 20 cm utabanog snijega, a ovih dana je krenulo nekoliko škola skijanja. U ski centru će narednih dana boraviti oko 60 mališana, a kapaciteti hotela Vučje su popunjeni 85 odsto.

„Cijena iznajmljivanja ski pasa na Vučju iznosi deset EUR. Gosti hotela imaju 20 odsto popusta na iznajmljivanje opreme. Najave su da će ski centri Lokve i Turjak biti na raspolaganju gostima narednih dana“, najavili su iz NTO.

NTO, kako su podsjetili, i ove godine organizuje autobuski prevoz iz Kolašina do ski centra Kolašin 1450 po promotivnoj cijeni od dva EUR u oba pravca. Vrijeme polazaka autobusa je u devet sati i 12 sati sa parking mjesta pored hotela Bianca, na trgu kod restorana Planinar, ispred hotela Lipka, hotela Čile, na raskrsnici Polje, kod apartmana Mirović i kod restorana Savardak.

„Vrijeme povratka autobusa je u 16 sati. U zavisnosti od interesovanja turista biće organizovan još jedan povratak sa skijališta. Autobus će sobraćati svim radnim danima kao i vikendom“, kazali su iz NTO.

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) pripremio je ponudu, pa zainteresovani mogu ići vozom na skijanje. Ponuda obuhvata prevoz vozom od Podgorice, Bara i Sutomora do Kolašina sa uključenom taksi uslugom od željezničke stanice do ski centra i povratak. Cijena povratne karte po ovoj ponudi iznosi deset EUR.

„Za vikend se očekuje značajno povećanje broja turista, a ski centri će tokom vikenda organizovati događaje zabavnog karaktera sa bogatim i raznolikim programom. Za sve ljubitelje zimskih čarolija biće organizovane popularne DJ žurke na snijegu, animacija za djecu, već tradicionalne manifestacije Snow dance na Vučju i Snow fest na Žabljaku“, naveli su iz NTO.

Ove sezone, pored nešto manje zahtjevnih aktivnosti na snijegu kao što je hodanje na krpljama posjetioci će moći da isprobaju turno skijanje i langlauf, a najnovije u ponudi su ture motornim sankama gdje se obilazi prsten Bjelasica-Sinjajevina-Durmitor.

„Pored zimskih sportova na snijegu, turističke agencije su pripremile bogat program koji uključuje zimski rafting na rijeci Tari, džip foto-safari na Bjelasici, jahanje konja, planinarske i pješačke ture, a tu su i gastronomske ponude, putevi sira, putevi pršuta, kao i izleti do primorskih gradova i sakralnih objekata. Cijena zimskog raftinga po osobi je 60 EUR, dok je džip safari 70 EUR“, precizirali su iz NTO.

Cijene hotelskog i privatnog smještaja su, kako su dodali, na nivou prošlogodišnjih. Cijena smještaja na Žabljaku u hotelima na bazi noćenja sa doručkom kreće se od 22 EUR u zavisnosti od kategorije hotela. Privatni smještaj na Žabljaku kreće se od osam do 20 EUR, i u apartmanima od 22 EUR do 50 EUR u zavisnosti od kategorije i lokacije.

„U Kolašinu cijena hotelskog smještaja na bazi noćenja sa doručkom kreće se od 23 EUR u zavisnosti od kategorije. Cijena soba u privatnom smještaju kreću se od sedam EUR do 15 EUR. U hotelu Vučje smještaj na bazi noćenje sa doručkom iznosi 15 EUR, dok je polupansion 20 EUR“, naveli su iz NTO.

Za više informacija građanima i turistima je na raspolaganju Call centar NTO sa pozivom na broj +382 1300.