Sjutra počinje istraživanje crnogorskog podmorja

Italijansko ruski konzorcijum Eni i Novatek će u toku sjutrašnjeg dana započeti istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopšteno je CdM-u iz Ministrstva kapitalnih investicija.

Platforma”Topaz Driller” za bušenje stigla je polovinom marta u Crnu Goru.
Ranije je iz Vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine. U Vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju, da više ne bude zavisna samo od turizma i usluga.
Kako su ranije kazali iz Uprave za ugljovodonike, prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.
Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.
Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje.
Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.
Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine smatraju da ovo istraživanje može ugroziti životnu sredinu, sa čime se slažu i žitelji Ulcinja. Podsjećamo, da su ranije predstavnici aktuelne vlasti bili protiv ovog istraživanja dok su bili opozicija.