Bez stabilnog i predvidljivog poslovnog okruženja, u kojem važe ista pravila za sve, ne može se uspostaviti osnova za razvoj privrede, novih preduzeća, inovacija, te su i šanse za privlačenje novih investicija smanjene. To je za Pobjedu kazala predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović.

Što se tiče problema neplaćanja poreza i doprinosa, istakla je da se Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) kao socijalni partner uvijek zalagala i štitila interese poslodavaca koji ispunjavaju sve zakonom propisane obeveze.

„Nema uspješnog preduzeća bez zadovoljnih radnika, produktivnost se ne može graditi na osnovama nepoštovanja prava zaposlenih, koji su najvažniji resurs poslovanja preduzeća. Zato treba istrajavati na punoj primjeni postojećih zakonskih mehanizama“ poručila je Vuksanović.

Poslodavci, kako ističe, najvećim problemima smatraju nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir, primjenu zakona, slabu naplatu potraživanja i veliki dug državnih organa prema privredi, brojne fiskalitete i parafiskalne namete, neujednačenu praksu u postupanju upravnih i sudskih organa (naročito inspekcijskih), neefikasne i problematične postupke javnih nabavki, neodmjerenu kaznenu politiku, koja ne uzima u obzir težinu prekršaja i ekonomsku snagu obveznika, izraženu sivu ekonomiju, otežan pristup finansijskim sredstvima, previsoka opterećenja na zarade, nelojalnu konkurenciju, pristup finansijama i visinu kolaterala, kao i problem nesklada između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema.

„Upravo ovi problemi doprinose postojanju neformalne ekonomije. Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja odnosi na registrovane firme, dok su i dalje nedefinisana pitanja nadležnosti i ovlašćenja inspekcija da na primjer mogu ući u neregistrovani objekat i izvršiti nadzor kada postoji indicija da se u njemu obavlja privredna djelatnost kazala je Vuksanović, smatrajući to osnovnim problemom u suzbijanju sive ekonomije. Privrednici, kako navodi, od države očekuju jaku i odlučnu represivnu politiku koja će sva pravna i fizička lica iz neformalne prevesti u legalnu zonu“, kazala je ona.