Knjiga „Enciklopedija dvoumlja“ autora Čedomira Lješevića predstavljena je sinoć u Gradskoj kući.

Čedomir Lješević rođen je 8. novembra u Tomićima, Crmnica, Virpazar.

Novinarstvom se počeo baviti u omladinskoj štampi u Sarajevu. Prošao je sve profesionane stpenice od volontera, pripravnika, sardnika, urednika, glavnog urednika i direktora: “Metalurga”, “Naše riječi”, Radio Zenice, “Pobjede”, Radio Titograda/Crne Gore, Radio-televizije Titograd (i Crne Gore). Novinarski se decenijama ostvarivao i u Tanjugu, Vjesniku, Borbi, “Sportskim novostima”, “Sarajevskim novinama”, Komunistu i u privrednoj štampi BiH i SFRJ.

Objavio je više od pet hiljada ekonomskih i političkih komentara, analitičkih i istraživačkih tekstova, reporterskih zapisa i više desetina hiljada dnevnih vijesti i informacija.

Osnivač je i orgnizator prve novinarske škole za mlade novinare u Crnoj Gori.

Borislav Cimeša kazao je da ova enciklopedija tretira rasjede u crnogorskom društvu.

„Ona u svom naslovu govori o dva uma u Crnoj Gori. Ona je zasnovana na Za i Protiv Crne Gore. Ona sa jedne strane pozitivno tretira one istorijske događaje i ličnosti koje su svojim patriotskim djelovanjem obilježili svoje epohe, i obilježili istorijski put Crne Gore. On polazi od četiri crnogorske dinastije i pravi neku svoju analizu najvećih ličnosti zaslužnih za crnogorski napredak, crnogorski put u slobodu. To su po autoru: Vladimir Dukljanski, Stefan Vojislav, Kralj Mihailo, Kralj Nikola, Tito i Milo Đukanović. Pored predstavljanja dinastija on se bavi i drugim ličnostima iz kulturnog i javnog, i sportskog života. U knjizi se srećemo sa dvoumljem, sa dvije istine, iako znamo da je istina samo jedna. Autorova kritička diometrija usmjerena je prema tom drugom vještački konstrukcionom mišljenju, koje svoju viziju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti gradi na zabludama i neistinama“, kazao je Cimeša.

Lješević prilazi stručno, naučno izučavanju problema sa kojima se suočavamo, istakao je Slavenko Jovanović.

“Zato je Čedo radeći skoro pet godina na knjizi napravio analitičko naučni pristup crnogorske zbilje, ponudio studiozno shvatanje ne samo običnom čovjeku nego i političkim analitičarima. On ukazuje na zbilju crnogorskog prostora ponirući u njegove najstarije oblike pa do dana današnjeg“, kazao je prof. dr Slavenko Jovanović.

Autor Čedomir Lješević zahvalio se prisutnima i organizatorima promocije i kazao je da se u knjizi spominje oko 2000 ličnosti.

„Knjiga je protest protiv onoga što se događa u Crnoj Gori. Vratili smo se tamo đe smo bili izgubljeni, umjesto da se danas, a ima ovdje naučne misli, okrenemo stvarnosti i budućnosti ove male, malobrojne a nadasve ponosne Crne Gore“, kazao je Lješević.

Moderatori večeri bile su Jelena Perošević i Jelena Jokić

Organizatori događaja su JU Narodna biblioteka “Njegoš” Nikšić i NVO Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšić, a program je u okviru repertoara Nikšićke kulturne scene 2020.

 

 

 

loading…