Sezonski posao je već dobilo 211 građana Nikšića, a još 189 je na čekanju, kaže Vesna Mušikić, savjetnica za rad sa poslodavcima u Birou rada, prenose Vijesti.

Ona ističe da se za sezonski posao svake godine prijavi oko 900 ljudi.

“Oko 10 do 15 odsto onih koji se nalaze na Birou svake godine se prijavi za sezonski posao. Ovom broju se dodaje i broj zainteresovanih studenata i đaka i godišnje se od 250 do 300 njih prijavi za sezonski posao“, kazala je Mušikićeva.

Mušikićeva je precizirala da je među prijavljenim 69 đaka i studenata, od kojih je 26 već dobilo sezonski posao.

“Njihovo prijavljivanje i zainteresovanost počinje krajem maja zbog škole i ispita i rade uglavnom od sredine juna do sredine septembra. To baš i ne odgovara poslodavcu, ali su primorani da ih angažuju“, saopštila je Mušikićeva.

Ona dalje objašnjava da su poslodavci ove godine znatno ranije počeli sa tražnjom sezonske radne snage, već od februara.

“Riječ je o deficitarnim zanimanjima – kuvari sa iskustvom, pomoćni kuvari i radnici u kuhinji, slastičari, konobari, šankeri, sobarice, higijeničarke, radnice u vešeraju. U manjem broju se traže trgovci, recepcionari, radnici na građevini. Kroz sagledavanje dosadašnje situacije, stiče se utisak da je veće tražnja od ponude radne snage“, objašnjava Mušikićeva.

Ona je ocijenila da je problem što se uglavnom traži ženska radna snaga, pa muškarci koji nemaju adekvatno zanimanje za ugostiteljstvo, ili su bez iskustva, teže dolaze do posla.
Mušikićeva navodi da se najčešće javljaju poslodavci iz Budve, Bečića i Petrovca koji pružaju mogućnost dužeg rada od sezonskog.

“U prvoj tražnji poslodavci uvijek istaknu radno iskustvo, dok ove godine sve manje to traže, upravo zbog naše ponude. Kuvari koji imaju iskustvo su deficitarni, kao i konobari koji znaju strane jezike“, ističe Mušikićeva.

Kao kaže da se za sezonske poslove prijavljuju uglavnom mladi, ali da se dešava i da cijele porodice ljeti odu na primorje da rade.

“Poslodavci sada više traže zreliju radnu snagu jer su odgovorniji, a oni sigurniji da ih neće napustiti tek tako već da će ostati do kraja sezone“.

Ona navodi da poslodavci sezonce najčešće plaćaju od 280 do 350 eura, uz obezbjeđeni smještaj i najmanje dva obroka.