Šestoro zaraženih “svinjskim gripom” (AH1N1) registrovano je protekle sedmice u Crnoj Gori. Iz Institut za javno zdravlje saopštili su da je labaratorijski potvrđeno ukupno sedam slučajeva gripa, od kojih je u šest slučajeva bilo riječ o “svinjskom”.

“Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim nedjeljama može se očekivati dalji rast broja oboljelih”, navodi se na sajtu Instituta.
Tvrde da je vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa i preporučuju da se vakcinišu sve osobe koje su “u povećanom riziku od razvoja komplikacija”. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa.
Iz Institut, takođe, preporučuje opšte mjere prevencije gripa. “Iizbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja ušiju, nosa i usta prljavim rukama, redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujći adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost”.