Moderni granični prelazi i elektronski nadzor granice, prioritet su kada je u pitanju bezbjednost crnogorske granice, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

On je istakao da iako je mala zemlja, Crna Gora ima veoma kompleksnu granicu, koju je neophodno zaštititi na efikasan način.
Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sastao se danas sa šefom Zajedničke koordinacione platforme Berndtom Kornerom.
Sastanak je bio prilika da sagovornici otvore niz tema od zajedničkog interesa, kao što su upravljanje granicom, azil, migracije i readmisija, te borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenje migranata.
Sekulović je predstavio ciljeve koje je MUP postavio u ovim oblastima. Moderni granični prelazi i elektronski nadzor granice, prioritet su kada je u pitanju bezbjednost crnogorske granice. Iako je mala zemlja, Crna Gora ima veoma kompleksnu granicu, koju je neophodno zaštititi na efikasan način, istakao je ministar.
Takođe, prioriteti MUP-a su i uvođenje sistema elektronske identifikacije migranata, efikasne procedure azila, te zaključivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama porijekla migranata. Na ovaj način stvorićemo uslove za sveobuhvatno upravljenje migracijama, kazao je ministar.
Šef Zajedničke koordinacione platforme Korner pohvalio je ambiciozan ali realan plan ministra Sekulovića i njegovog tima po pitanju upravljanja granicom i borbe protiv ilegalnih migracija, te iskazao punu podršku na putu implementacije zacrtanih ciljeva.
“Na sastanku je zaključeno da Crna Gora kao država koja snažno podržava Zajedničku koordinacionu platformu može, i želi, da doprinese suzbijanju ilegalnih migracija i unapređenju globalne bezbjednosti”, saopšteno je iz MUP-a.