Predstavnici LGBT Foruma Progres i Centra bezbjednosti (CB) Nikšić, potpisaće u ponedjeljak izjavu o saradnji sa ciljem da se poboljša vidljivost i kvalitet života LGBT osoba u gradu pod Trebjesom.

 

Pripadnici CB Nikšić biće partneri u tom procesu, zajedno sa Opštinom Nikšić koja je već pokazala volju da sarađuje po tom pitanju. Uočili su da postoji potreba za dodatnom edukacijom javnosti, generalno za sve aktivnosti koje su usmjerene ka LGBT zajednici u Nikšiću, kako bi eventualno u perspektivi moglo doći do Prajda u tom gradu. Ipak se to još ne može nazvati uvodom u prvi nikšićki Prajd, jer na terenu postoje brojni propusti koje treba otkloniti.

Postoji velika doza otpora prema LGBT priči u Nikšiću. Zajednički su napravili plan da zaista treba dodatna edukacija na terenu kako bi poboljšali svijest o LGBT osobama u Crnoj Gori, konkretno i u Nikšiću. To bio neophodan naredni korak zbog prethodnih zabrana održavanja Prajda u Nikšiću. Upravo je nikšićka policija prošle godine u dva navrata zabranila održavanje Povorke ponosa, zbog bezbjednosnih razloga, a i nikšićki komunisti su u više navrata protestovali zbog, kako su isticali, zloupotrebe simbola i poruke Prajda: „Stop fažizmu, sloboda narodu”.