Predstavnici kineskog grada Baodinga spremni su da u budućnuosti realizuju nekoliko projekata u Nikšiću, prije svega kada je u pitanju mogućnost izgradnje panela za solarnu energiju, a zaniteresovani su i za saradnju na polju obrazovanja, nauke i turizma.

Gradonačelnik Vlade grada Baodinga, Ma Jufeng, kaže da će napustiti Nikšić sa lijepim impresijama, ali i očekivanjima da će u budućnosti sarađivati na obostrano zadovoljstvo.

„Ustanovili smo da je ovo grad sa puno potencijala i sa potencijalom razvoja u budućnosti. Kineska Vlada nam je skrenula pažnju i ukazala nam da imamo određenu saradnju sa Crnom Gorom, posebno sa opštinom Nikšić“, istakao je Jufeng.

Prvi čovjek Nikšića, Veselin Grbović, istakao je da su razgovori o saradnji dva grada bili prije svega usmjereni ka mogućnostima ekonomske saradnje.

„Upoznali smo ih sa planovima opštine Nikšić gdje smo pomenuli i naš interes da gradimo energanu na komunalni otpad jer su i Kinezi dosta zainteresovani i rade tu opremu. Oni su veoma dobri u proizvodnji panela na solarnu energiju i razgovarali smo o mogućnostima izgradnje takvog postrojenja gdje bi se paneli gradili u Nikšiću i gdje bi čitav region pokrili. Dogovorili smo se da se to radi brzo, da bi bili prvi u regionu“, naglasio je Grbović.

Grbović je nagovijestio i mogućnost turističke saradnje.

„Upoznali su nas da uskoro dolazi prva delegacija turista iz Kine koji će da sagledaju mogućnosti crnogorskog turizma i najvjerovatnije u nekom narednom periodu, kada nema mnogo turista u Crnoj Gori, da dolaze i posjećuju Crnu Goru“, kazao je Grbović i dodao da se naredne godine, kao dio jačanja saradnje, sprema uzvratna posjeta Baodingu.

Baoding je inače grad od 11 milioan stanovnika, poznat po automobilskoj proizvodnji jer se u njemu proizvede oko milion automobila godišnje.

M.M.