Ministar javne uprave Maraš Dukaj, poručio je, da Crna Gora sajber napade mora razumjeti kao lekciju iz koje treba da nauči i da izađe jača sa poukama za buduće izazove. On je, na Digitalnom samitu za Zapadni Balkan koji se održava u Prištini, kazao da je najvažnije da se kao prioritet mora uzeti ulaganje u sistem sajber bezbjednosti, kao i saradnja sa saveznicima iz zemalja NATO-a.

“Ali, i razmjena iskustava sa Kosovom, da se unaprijedi stvaranje zaštitnih i preventivnih mehanizama od potencijalnih napada”, rekao je Dukaj.
On je podsjetio da je Crna Gora od 19. avgusta pogođena sajber napadima na državnu informacionu infrastrukturu i mrežu državnih organa.
“Pravovremenom intervencijom stručnjaka MJU i pomoći država NATO saveznica, posebno Francuske, Britanije, SAD-e, ključnim sistemima državne infrastrukture nije pričinjena trajna šteta“, kazao je Dukaj.
On je, kako je saopšteno iz MJU, rekao da iza sajber napada na vladinu informatičku infrastrukturu stoji prepoznata kriminalna grupa “Cuba ransomware”.
“Ta grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, Zerodate, koji se ne može kreirati ni za mjesec i koji košta oko deset miliona USD i nigdje do sada nije upotrijebljen”, kazao je Dukaj.
Prema njegovim riječima, šteta se sanira svakim danom, oporavkom pojedinih sistema i infrastrukture.
“Faznim oporavkom Vladine informatičke infrastrukture i mreže državnih organa uspostavljena je nesmetana elektronska komunikacija, kao i sa privredom i građanima“, kazao je Dukaj.
On je, u izlaganju na panelu, istakao da je Crna Gora među prvima pokrenula komercijalne 5G usluge na Zapadnom Balkanu.
„Živimo u vremenu kada brzina digitalne transformacije, odnosno prilagođavanje radnih procesa u privredi, i pružanje usluga od javne uprave građanima i privredi, predstavljaju neke od osnovnih preduslova za razvoj naših zemalja”, rekao je Dukaj.
Kako je ocijenio, uspjeh u procesu digitalne transformacije postao je jedan od odlučujućih kriterijuma kojim se mjeri sposobnost ekonomija da se prilagode novim trendovima u privrednim aktivnostima.
“Iz tog razloga smo u Crnoj Gori prepoznali digitalni razvoj kao šansu za dugoročan uspjeh i prosperitet našeg cjelokupnog društva”, kazao je Dukaj .
Dvodnevni Digitalni samit za Zapadni Balkan – Priština 2022. okupio je veliki broj predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, Evropske komisije i druge goste.
Ovogodišnji samit organizuje Ministarstvo ekonomije Kosova zajedno sa Savjetom za regionalnu saradnju.
Digitalni samit za Zapadni Balkan u Crnoj Gori održan je 2021. godine.
“Organizuje se svake godine u glavnim gradovima zemalja Zapadnog Balkana i pokriva teme o digitalnim vještinama, infrastrukturi i uslugama, povjerenju i bezbjednosti i digitalnoj ekonomiji”, kaže se u saopštenju.
Više od 200 preduzeća i 60 govornika učestvuje na ovom samitu, kao i 42 djece iz svih zemalja podijeljene u 21 tim.
Tokom Digitalnog samita biće održana četiri takmičenja omladinskih grupa svih zemalja u programiranju, kompjuterskim igrama i drugim oblastima.
Izvor: mina.news