mladi niksica

Rudari niškićkih Boksita najavili su na današnjem protestu da će čim počne otkup rude, blokirati njen izvoz, ukoliko vlasnik Uniprom metali, Veselin Pejović, ne razgovara sa svima i ne nađe rješenje oko plata.

“Vijesti” prenose da su radnici tražili da razgovaraju sa poslodavcem, ali je on odlučio da razgovor obavi pojedinačno sa zaposlenima, a da trojici radnika, Iliji Đilasu, Mikonji Lončaru i Radoju Babiću, koje su označili kao vođe pobune, ne dozvoli da pređu kapiju na rudokopu Seoca.

” Vlasnik Rudnika Veselin Pejović odlučio je da ne pusti unutra trojicu radnika koji su predvodili protest. Svi ostali mogu pojedinačno sa mnom da razgvaraju o novom ugovoru o radu, jer su stari završeni 30. decembra. Hoću s njima pojedinačno da razgovaram, da vidim koja im plata odgovara. Oni znaju koji je sistem rada. Imaju normalne uslove i normalne plate”, kazao je novinarima Marćin Bonćinski, izvršni direktor “Bumech Crna Gora”, firme koja zajedno sa kompanijom Uniprom metali, na Seocima organizuje proizvodnju.

Novi ugovor koji sa poslodavcem treba da potpišu, tvrdi tridesetak bivših radnika Boksita, podrazumijeva povećanje proizvodnje, kao i broja radnih sati, ali smanjenje plata.

Ilija Đilas, koji radi kao bušač, kazao je da im ni do sada plate nijesu bile adekvatne i pokazao platnu listu za prošli mjesec gdje mu je za 26 radnih dana i po devet sati rada dnevno, obračunato 487 eura, dok je njegov kolega Miodrag Čvorović, koji radi kao električar u jami, primio 502 eura.

” Tražili smo da nam pokažu kolike će nam biti liste sa nezo zaradom jer ovi su radnici svi prevareni. Nikada jama od kada postoji nije dala više mjesečno rude kao što smo mi dali prošli mjesec, kada je proizvedeno 15,700 tona. Poljaci su doveli jedan kombajn i rade oko toga. Ostalo ništa ne rade. Nama su ostala najopasnija radna mjesta. Hoćemo da radimo, ači nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje ni Veso, ni Poljaci, ni bilo ko”, poručio je Đilas.

Firma Uniprom metali je, kako su saopštili prilikom otvaranja jame Biočki stan, u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa uložila više od 13 miliona eura, a sa poljskom firmom “Bumech” su potpisali ugovor o saradnji na 29 godina.