Predstavnici Sindikata Rudnika boksita i Mjesne zajednice Župa razgovarali su danas sa načelnikom Centra bezbjednosti Nikšić, Miloradom Žižićem, zahtijevajući da se odblokira saobraćajnica u nikšićkom prigradskom naselju Rubeža, kako bi se normalizovao život u tom kraju, prenosi RTCG.

Razgovor je uslijedio na inicijativu mještana, koji su kazali da je zbog blokade saobraćajnice, koja traje od četvrtka, oko pet hiljada stanovnika 12 župskih sela odsječeno od Nikšića.

Radnici Rudnika boksita provode treći dan na saobraćajnici u naselju Rubeža, gdje im je dalji put prema Nikšiću i Podgorici blokirala policija.

Blokada saobraćajnice traje od četvrtaka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu nikšićkog Neksana, koji je za kupovinu imovine preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Oni nijesu prihvatili poziv da se sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, sastanu u Podgorici, tražeći od njega da dođe u upravnu zgradu preduzeća u Nikšiću.

Nikšićki Neksan juče je  dostavio Privrednom sudu novu ponudu sa tri opcije za rješavanje situacije u Rudnicima boksita.

Prema riječima vlasnika Neksana, Miodraga Davidovića, u prvoj opciji ponuđen je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Rudnicima boksita u cilju organizacije proizvodnje. On je objasnio da je druga opcija kupovina cjelokupne imovine Boksita putem neposredne pogodbe, a treća kupovina imovine na javnoj licitaciji.