Jutros je ulazak kamiona u površinski kop Zagrad spriječila grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita. Brza reakcija policije prekinula je njihovu blokadu na zahtjev predstavnika vlasnika, kompanije Uniprom, koji su tražili da im se omogući rad.

boksit2

Policija je privela osam bivših rudara, od kojih su trojica legla ispred kapije, tako da su ih nosili do policijskog automobila.

Riječ je o grupi od 15 radnika koji traže da im se uplate doprinosi, neki i od 2008. godine, kako bi se mogli penzionisati.

Bivši radnik, Vitomir Krulanović, rekao je da ih je muka natjerala na blokadu, jer su uzalud strpljivo čekali na obećanja da će im konačno biti omogućeno regulisanje tog zakonskog prava.

Prema njegovim riječima, radnici su sada proširili listu zahtjeva, pa uz povezivanje radnog staža, traže i isplatu razlike od minimalnih do obračunatih zarada, odnosno potraživanja iz trećeg isplatnog reda iz stečajne mase.
“Nijesmo ni na Birou, a ne možemo da ostvarimo penziju. Svi imamo kredite, đake i studente, a dolaze da nam isključiju nstruju. Zar se tako u pravnoj državi može ponašati prema radnicima koji su godine proveli pošteno radeći”, pitao je Krulanović.

Bivši radnici Boksita ranije su kazali da im je stečajni upravnik, Mladen Marković, obećao da će im danas biti uplaćeni doprinosi za 18 mjeseci nepovezanih u stečaju, ali da se oni osjećaju prevarenim. Oni su dodali da je neizvjesno da li će i kada Ministarstvo finansija ispuniti tu obavezu.

Grupa bivših radnika Rudnika boksita blokirala je krajem prošle sedmice odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, zahtijevajući da im nadležni uplate doprinose za povezivanje radnog staža da bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Ispred rudokopa okupila se bila i policija, ali je blokada mirno prekinuta nakon dogovora da će predstavnici Uniproma pokušati da dobiju detaljnu informaciju kada će staž biti povezan barem za radnike koji ispunjavaju uslov za penzionisanje.