Koji je najveći problem sa Tiktokom i šta bi mi, kao roditelji, trebalo da uradimo po tom pitanju?

Društvena mreža Tiktok postala je nevjerovatno popularna među djecom i to za vrlo kratko vrijeme.

Pored zabavnih plesova i neobičnih igara, djeca su počela da rade i različite izazove, koji nekada mogu biti vrlo opasni po njih.

Koji je zapravo najveći problem sa Tiktokom?

Velika količina sadržaja nije primjerena djeci.

Nekada se čini da roditelji vjeruju ovoj društvenoj mreži više nego ostalim. Oni vide svoju djecu kako plešu, uče neke korake, pa pretpostavljaju da je posrijedi kreativnost i potpuno bezopasna pojava. Ipak, to ne mora uvijek biti slučaj.

Roditelji, takođe, vjeruju da postoji politika privatnosti koja štiti dijete od različitih kontakata. Ipak, sigurnost nije garantovana ako se čuvamo samo od stranaca. Djeca su izložena nekim drugim sadržajima za odrasle koja im mogu štetiti.

Teško je razumjeti kako to djeca već sa 9-10 godina imaju pristup Tiktoku, kada bi trebalo da postoji ograničenje od 13 godina.

Kako Tiktok utiče na dječji mozak?

Kao roditelji i nastavnici, pokušavamo da kod djece razvijemo kritičko, analitičko mišljenje, fokus. To su sve obrasci koji će im biti korisni tokom škoovanja i kasnije u životu. Tiktok nudi potpuno suprotno.

Dječji mozak je vrlo prilagodljiv, razvija se. Neuralni putevi se formiraju na osnovu onoga što dijete radi u kontinuitetu. A šta djeca rade? Satima i satima gledaju Titok. Njihov život se dijeli na djelove od po 60 sekundi.

“Te informacije od 60 sekundi smanjuju koncentraciju i fokus. Čak ni kreativna strana Tiktoka nije potpuno kreativna. Postoji jedan kreativni video, a potom milion drugih koji ga samo kopiraju”, ističe Melisa Maršal sa Santa Marija koledža.

I mi sami znamo kako je kada upadneš u krug slika na Instagramu ili Pinterestu. To je kao rupa bez dna. Jedan profil vodi ka drugom i samo shvatite na kraju da je već nekoliko sati proletjelo. Problem kod Tiktoka je što se targetira grupa mladih ljudi, koji nemaju jak osjećaj samokontrole. Takva vrsta procjene javlja se tek sredinom dvadesetih.

Ne zaboravite šta sve dijete propušta tokom tih sati provedenih na Tiktoku. To su neke aktivnosti napolju, prava kreativnost i što je najvažnije – odnos sa stvarnim ljudima u stvarnom vremenu.

Šta roditelj može da uradi?

1. Možete skinuti aplikaciju i istražiti je zajedno sa djetetom.

Nije dobro da pričate o Tiktoku ako ga niste čak ni pogledali. Istražite kakva su podešavanja privatnosti i šta sve ova mreža nudi.

2. Dajte djetetu vremenska ograničenja korišćenja aplikacije i naučite ga samokontroli.

3. Škola i roditelji bi trebalo zajedničkim snagama da poduče djecu dobrim i lošim stranama tehnologije.

To uključuje i odabir onog što se gleda, ali i što se postavlja na društvenim mrežama.

4. Najvažnije je da stvorite iskrenu vezu sa djetetom.

Ovaj savjet čak i nije direktno vezak za Tiktok, ali je vrlo važan. Da li vjerujete djetetu? Da li mislite da se može oduprijeti pritisku? Da li mislite da dijete upada u bespotrebne rizike? Kako primjećujete da se ponaša generalno, tako će se vrlo vjerovatno ponašati i na društvenim mrežama.

Važno je da znate:

Tiktok nije najgora stvar, on zaista može biti interesantan, zabavan i koristan. Ipak, važno je da odgovara uzrastu djeteta i da mu ne naškodi ni u kom smilsu.

Takođe, nemojte dozvoliti da dijete pretjera sa upotrebom i da, umjesto igre napolju sa drugarima ili neke krativnosti, dijete provodi dane pred telefonom gledajući jedne te iste snimke iz sata u sat.