Mladi Niksica

Pravoslavni vjernici danas slave Ivanjdan, kao spomen na proroka Jovana Preteču i Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak. A, na Ivanjdan valja poštovati i neke običaje, među kojima ima i ljubavnih.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u rijeci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, kao i Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.
Crkva više insistira na pokajanju radi vječnog života, ali narod se radije bavi ovozemaljskim “životnim pitanjima” – zdravlja, prijateljstva i, poslednje ali ne i zadnje – ljubavi.
Na dan ovog velikog sveca praktikuju se  različiti običaji. Jedan od njih je i pletenje venčića od poljskog bilja i cvijeća, kojim se kite kapije.
Vjenčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja.
Djevojke gataju i da li će se te godine udati i ko im je suđen. Ponegdje na taj dan udavače stave u lonac malo zemlje i posiju nekoliko zrna pšenice, pa na Petrovdan gledaju kako je klijalo. Ako su klice pšenične savijene kao prsten djevojke se nadaju prstenovanju.
Postoji i vjerovanje da se na taj dan može vidjeti lik budućeg bračnog partnera – suđenika. Naime u poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik.

Koliko je Jovan Krstitelj veliki svetac potvrđuje i to što su u kalendaru pravoslavne crkve njemu posvećena tri praznika – osim današnjeg Ivanjdana, tu je još i 20. januar – Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, te 11. septembar – Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.