Rim je bez sumnje najveći i najimpresivniji muzej na otvorenom u svijetu. Prijestonica Italije, prva velika metropola čovječanstva i jedan od većih gradova Evrope, Rim sažima svoja tri milenijuma istorije u arhitektonskim i umjetničkim iskazima koji Vas ostavljaju bez daha, a remek djela čine da ovaj grad postaje jedna od najposjećenijih svjetskih destinacija. Kažu da cijeli život nije dovoljan da se otkriju sva blaga skrivena u ovom nevjerovatnom gradu. Samo jedan dan ipak je dovoljan da budete zavedeni uzbudljivim šarmom stare prijestonice jedne od najvažnijih drevnih civilizacija, Rimskog carstva.

Rim je grad sa najvećom koncentracijom istorijskih i arhitektonskih znamenitosti u svijetu. Spisak svih spomenika i mjesta koje vrijedi posjetiti bi bio predugačak, ali neke jednostavno ne možete propustiti. Polazimo od Koloseuma, najvećeg amfiteatra rimskog svijeta, priznatog za jedno od sedam čuda savremenog svijeta, jedino u Evropi.
Nedaleko se nalazi rimski forum, ono što je ostalo od finansijskog, vjerskog i političkog centra drevnog Rima, srce urbanog kompleksa Carskih foruma, koji se protezao između Kapitola i Kuirinala.
Grad sa prekrasnim vrtovima i drevnim aristokratskim vilama, poput Vila Borgeze, Rim je poznat i po svojim monumentalnim fontanama, pravim arhitektonskim draguljima. Najpoznatija je Fontana di Trevi, u rokoko stilu, koja je čuvena po tome što je postavka najpoznatijih scena “La dolce vita”, klasičnog italijanskog filma Federica Fellinija. Ne zaboravite da bacite novčić u ovu fontanu. Legenda kaže da će vam to osigurati povratak u “vječni grad”! Ne propustite baroknu fontanu Četiri reke, jedno od najvećih remek-djela Đan Lorenco Berninija, koja se nalazi u srcu Piazza Navona, elegantnog večernjeg sastajališta. Piazza di Spagna, gdje se nalaze čuvene Španske stepenice, je takođe veoma popularna i posjećena.
Unutar ove prijestonice sa prelijepim crkvama se nalazi i Vatikan, kolijevka katoličkog hrišćanstva. Remek-djelo u njemu je impozantna bazilika Svetog Petra, čija kupola, koju je projektovao Mikelanđelo, nadvisuje čitav Rim. Mikelanđelo je takođe potpisao čuvene freske Sikstinske kapele, konklave za izbor pape.
Srce noćnog života u ovom gradu zadovoljstva – je Trastevere, bivši okrug radničke klase na zapadnoj obali rijeke Tibar, lijep i živahan lavirint uskih ulica i trendi barova.