Rijeka Crnojevića, poplava

Usljed obimnih padavina koje su posljednjih dana posebno pogodile centralni i južni region Crne Gore, vodostaj Rijeke Crnojevića porastao je do te mjere da prijeti da uđe u objekte koji se nalaze na samom šetalištu. Mještani istoimenog naselja, iako naviknuti na ovakve situacije, zabrinuti su, posebno jer sve zavisi od nepredvidivih vremenskih prilika, saopšteno je iz Mediabiroa.

„Kao što vidite, šetalište je već poplavljeno, a ukoliko nastavi da pada ovim tempom, voda će sigurno ući u objekte“, kazao je u izjavi za agenciju Mediabiro ugostitelj Božidar Šofranac.
Štete će, prema njegovim riječima, sigurno biti, ali mještani Rijeke Crnojevića su, kako je dodao, već navikli na ovakve situacije.
„Nema šansi da štete neće biti, ali svake godine sa dolaskom zime mi bivamo pripravni i pripremamo se da stvari podižemo na visočije spratove ili u druge objekte“, kazao je Šofranac.
Kako je dalje naveo, mjesna zajednica ima dobru komunikaciju sa prijestonicom Cetinje, i oni su tu uvijek u slučaju potrebe, posebno je vatrogasna jedinica na raspolaganju svim građanima.
„Za sada još uvijek nismo toliko ugroženi, ali ako nastavi da pada ovim tempom, sigurno će biti većih problema“, ponovio je on.
Situacija je specifična, kako je pojasnio, iz razloga što vodostaj nastavlja da raste i dva do tri dana nakon što kiša stane.
„Ako u tom periodu nema padavina, tek tada voda počinje da opada. U svakom slučaju to ne ide tako brzo. Recimo, kada je ovaj nivo vode u pitanju, da bi se voda povukla sa šetališta, treba da prođe i do 20 dana“, dodao je ovaj ugostitelj.
Tada, prema njegovim riječima, nastaju drugi problemi. U prvom redu, velika prljavština.
„Potreban je veliki trud da bi se to dovelo u prvobitno stanje. Ipak je ovo jedna izletnička destinacija, turističko mjesto gdje dočekujemo goste i to uvijek mora da bude besprekorno“, rekao je Šofranac.
On se stoga nada da se neće ponoviti poplave koje su prije deceniju pogodile taj region, kada su srazmjere štete bile enormne.
„Nadam se da se neće ponoviti situacija iz 2010. godine, kada su nas zadesile ogromne poplave. Tada je nastala velika šteta, ljudima je voda ušla u kuće, uništila namještaj, objekte u potpunosti. Iskreno se nadam da neće ponovo doći do toga“, zaključio je Šofranac.
Izvor: CDM